ERDON Helyi hírek

2016.08.23. 17:48

Fejlődő infrastruktúra, akadozó forgalom

Nagyváradon szinte folyamatosan és egyszerre zajlanak különböző építkezések, de a sok munkálat fennakadásokat okoz a közlekedésben.

Nagyváradon szinte folyamatosan és egyszerre zajlanak különböző építkezések, de a sok munkálat fennakadásokat okoz a közlekedésben.

Mint arról arról annak idején beszámoltunk, a nagyváradi önkormányzat és az RCS/RDS vállalat 2014 nyarán kötöttek szerződést arról, hogy utóbbi huszonnégy hónap alatt megépít mintegy 150 kilométernyi műszaki aknát a városban, ahova lehelyezik az összes telekommunikációs, és áramvezető kábelt. A megegyezés értelmében az RCS/RDS vállalat 100 ezer négyzetméternyi területet kapott koncesszióba, ahol az említett munkálatot el kell végeznie. A város a koncesszióba adott területért évi 60.005 euró használati díjat kap a vállalattól. Erre a munkálatra főként azért kerül sor, mert a nagyváradi önkormányzat célként tűzte ki maga elé azt, hogy a belvárosi épületek homlokzataira helyezett különféle kábelek kerüljenek le onnan, és süllyesszék azokat földbe, hogy ne csúfítsák el az épületek homlokzatait. Időközben az RCS/RDS vállalat öt kivitelező céget bízott meg azzal, hogy a szeptemberben lejáró kivitelezési határidőig elvégezze a 150 kilométernyi műszaki akna kiépítését. Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere szerkesztőségünk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a cég szeptember 15-ig elvégzi a teljes munkálatot. Hozzátette, hogy jelenleg Szőllős (Nufarul) lakónegyedben, a Ghillányi (Cantemir) úton és környékén, a Dacia úton, és más fő útvonalakon dolgoznak az RCS/RDS által megbízott kivitelezők. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy miután kiássák az aknát, behelyezték a vezetékeket, majd betemetik a sáncot, végezetül ugyancsak az RCS/RDS által megbízott kivitelezők állítják majd vissza eredeti állapotukba a járdákat és a közutakat. Az RCS/RDS cég mintegy kilencmillió eurót fektetett be ebbe a munkálatba a városnak fizetett koncessziós díjon kívül, viszont ez a beruházás meg fog térülni számára, hiszen bérleti díjat fog kérni a műszaki aknák használatáért a telekommunikációs és elektromos vezetékek tulajdonosaitól. A munkálatok egyébként nagyon gyorsan haladnak, ennek ellenére – mint minden munkálat – fennakadást okoznak mind a gyalogos, mind pedig a gépjármű közlekedésben.

Csatornázás és egyebek

A műszaki aknák kivitelezése csak egyike azoknak az infrastrukturális munkálatoknak, amelyek jelenleg Nagyváradon zajlanak. Tripa Renáta, a Nagyváradi Vízművek kommunikációs vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy jelenleg végzik modern (ásások nélküli) technológiával a csatornafelújítási munkálatokat a Vlahuta és a Nagysándor József (Aurel Lazar) utcákon, emellett folyik a munka a Keskeny (Tarcaului), a Fácán (Brancoveanu), a Snagovului, a Sebesului és a Dózsa György utcákon, illetve a hetekben kezdődik egy másik munkálat a Lotus bevásárlóközpont előtt. A fűtéshálózat modernizációja is zajlik, most éppen a Codrilor, a Szaniszló (Eminescu) és Noica utcákon, majd várhatóan szeptembertől a Sal Ferenc (Dunarii) utcán és a Fő utcán a Körös áruház, valamint a Barátok temploma előtt. Mindehhez hozzáadódik a gyalogos aluljáró építése a Coposu utcán, ami miatt azon az utcán forgalomkorlátozás van érvényben, míg Őssi lakónegyedben tizennyolc utca felújítása zajlik.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!