ERDON Helyi hírek

2016.08.16. 13:22

Elkezdődött az őszi érettségi

Országos szinten több mint 42 ezren iratkoztak fel az őszi érettségire, Bihar megyében számuk 1470, de nagy részük nem minden próbán vesz részt. Hétfőn kezdődtek el a felmérések.

Országos szinten több mint 42 ezren iratkoztak fel az őszi érettségire, Bihar megyében számuk 1470, de nagy részük nem minden próbán vesz részt. Hétfőn kezdődtek el a felmérések.

Mind a román, mind az anyanyelvi kompetenciavizsga lebonyolítására a hétfői és a keddi napot jelölte ki a szakminisztérium. Ennek az a magyarázata, tudtuk meg Raluca Şereş tanfelügyelőtől, megyei vizsgabizottsági tagtól, hogy kevesebben vannak, mint a nyári érettségin, s azoknak a feliratkozottaknak, akik azon a napon, melyre betervezték őket, objektív okokból nem tudtak eljönni – például egészségügyi okok miatt, s ezt igazolni is tudják – a következő napon is lehetőségük van részt venni a megmérettetésen.

Vizsgaközpontok

A kompetencia felmérések Bihar megyében hat vizsgaközpontban zajlanak – Nagyváradon a Lucian Blaga középiskolában, valamint a Partenie Cosma gazdasági középiskolában, a szalontai Arany János líceumban, az élesdi Constantin Şerban középiskolában, a belényesi Nicolae Bolcaş, valamint a margittai Horváth János líceumban. Az írásbeli próbák öt vizsgaközpontban, Nagyváradon a Lucian Blaga középiskolában és a Transilvania műszaki kollégiumban, továbbá Élesden, Belényesben és Margittán zajlanak majd.

Összesen 1470-en iratkoztak fel. Vannak, akik a teljes érettségin részt vesznek, mások csak egv, vagy több próbán, attól függően, hogy melyekről hiányoztak, vagy melyeket kell megismételniük. A román szóbeli kompetenciavizsgára feliratkozottak száma Bihar megyében 217, az anyanyelvi kompetenciavizsgára pedig 28-an iratkoztak fel, mindannyian magyarból vizsgáznak. Idegen nyelvi kompetenciavizsgára (ez kedden, szerdán és csütörtökön zajlik) 223-an, a digitális tudás felmérésére pedig, mely csütörtökre és péntekre van betervezve, 214-en iratkoztak fel.

Jövő héten kezdődnek az írásbeli vizsgák: augusztus 22-én, hétfőn román nyelv és irodalom írásbelin vesznek részt az érettségizők, erre a próbára 898-an iratkoztak fel; kedden zajlik az anyanyelvi írásbeli, melyre 78-an iratkoztak fel, mindannyian magyar nyelvű osztályban végeztek; szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők.

Az első eredményeket augusztus 29-én, hétfőn 16 óráig függesztik ki, s ugyanaznap 16-tól 20 óráig lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket szeptember elsején teszik közzé.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!