ERDON Helyi hírek

2016.08.16. 13:07

Egy közismert, de nagyon különleges anyagról

A napokban a Szent László Líceumban augusztus havi találkozójukat tartották a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai. Barabás György ny. tanár tartott előadást a vízről.

A napokban a Szent László Líceumban augusztus havi találkozójukat tartották a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai. Barabás György ny. tanár tartott előadást a vízről.

A megjelenteket Pásztai Ottó egyesületi vezető köszöntötte, majd Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, a Nőszervezet elnöke foglalta össze az elmúlt időszakban kifejtett tevékenységét, politikai történéseit.

Ezt követő, a vízről szóló előadásában Barabás György ny. tanár arra hívta fel a figyelmet: már ezelőtt 2500-3000 évvel a kínai, sumér és görög filozófusok öt, illetve négy őselemet tételeztek fel, amelyek egyike a víz volt, illetve a Krisztus előtt 722-ből származó Feljegyzések könyve (Su-hing) is megemlíti ezt a tényt. A sumér teremtésmonda szerint a világ vízből jött létre, Thalesz megítélésében pedig elsőrendű őselem a víz, hiszen az óceánok alapanyagából született.

Elhangzott az is: a víz az egyetlen anyag, amely a Földön mindhárom halmazállapotban előfordul a természetben, és fűtő-, valamint hűtőanyagként is használjuk. Az atomreaktorokban nehézvizet használnak a neutronok lefékezésére, és a vizet csak 2500 Celsius fok fölött kezdődően lehet elemeire bontani.

Bajok lesznek

A Pont du Gard háromemeletes műemlék hidat, illetve római kori vízvezetéket Kr. e. 19-ben építették a mai Franciaország déli részén, és 50 ezer ember ivóvízellátását biztosította. Nyilvános fürdőket, kutakat és magánházakat láttak el jó minőségű ivóvízzel. Napjainkban sajnos több mint 2 millióan pusztulnak el évente a tiszta víz hiányában. Becslések szerint 2050-ben a Föld népességének a fele nélkülözi majd a tiszta ivóvizet. Jelenleg több mint 1 milliárd személy kénytelen rendszeresen szennyezett vizet inni, és több mint 2,6 milliárd embernek rosszak az életkörülményei a megfelelő higiéniai létesítmények hiánya miatt. Fekete-Afrikában a legrosszabb a helyzet ebből a szempontból, ahol csupán hasmenéses betegségek 2 millió ember életét követelik évente.

A mezőgazdaság hasznosítja az édesvíz készletek 90 százalékát. Különösen vízigényes az állattartás, amely ötször több folyadékot használ, mint a növénytermesztés. Egy kilogramm búza megtermelése körülbelül 1800 liter vizet igényel, míg ugyanennyi marhahús előállításához 9700 liter vizet használnak fel. Egy kilogramm fehérje előállításához 15 ezer liter víz, 400 kg szervetlen só, 100 kg szerves oldószer és 20 kg fogyóeszköz (műanyagcsövek, szűrök, gyanták stb.) kell. Ugyanakkor a jövőben a szennyvizek hasznosítása létkérdéssé válhat.

Érdekességképpen megemlítendő még: 1997-ben Nathan Zohner, egy 14 éves amerikai tinédzser petíciót írt a dihidrogén monoxid veszélyeiről, és ötven diák közül csak egy mutatott rá, hogy ez hülyeség, hiszen a vízről van szó. 2007-ben Jacqui Dean új-zélandi politikust sikerült becsapni szintén e vegyülettel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!