ERDON Helyi hírek

2016.08.21. 12:18

Egy apa harcol a gyermekeiért

Három és fél éve nem tud rendes kapcsolatot fenntartani a gyermekeivel, panaszolta el a napokban egy elkeseredett édesapa. Tiltakozást tervez az Igazságügyi Palota előtt.

Három és fél éve nem tud rendes kapcsolatot fenntartani a gyermekeivel, panaszolta el a napokban egy elkeseredett édesapa. Tiltakozást tervez az Igazságügyi Palota előtt.

A váláskor a bíróság a két gyermek közös felügyeletéről döntött, azonban volt felesége, illetve annak családja megakadályozta ebben, mondta el Suser Gyula. Állítja, hogy több alkalommal is bántalmazták, amikor látogatni akarta őket, s telefonon sem beszélhet velük. Pénteken, az Igazságügyi Palota előtt találkoztunk az édesapával, aki az évek óta zajló perekkel kapcsolatos dokumentumokat is átadta.

Nem engedte

Amint az első bírósági végzésből kitűnik, a gyermekek többek között minden évben, július folyamán az apánál lehetnek, de ez az idén sem valósult meg: mindahányszor elment értük, visszautasításba ütközött, sőt, állítása szerint – s erre vonatkozó bizonyítékokkal rendelkezik – bántalmazták is. (Elmondta: évekkel ezelőtt volt felesége a gyermekei láttára a szeméhez nyomott egy égő cigarettát. Orvosi okirat tanúskodik az égési sérülésekről.)

Idén, július folyamán az általa leírtak alapján négyszer látogatott el Nagyváradról Szatmár megyébe, a gyermekekért, s mindannyiszor nélkülük tért haza. Elsején – mint olvastuk – több címre is elment, míg sikerült megtalálnia a gyermekek lakhelyét, azonban az anya még csak azt sem engedte meg a két gyermeknek, hogy a kerítés rácsához közelítsenek. Viszont az édesanya unokatestvére is közbelépett, lökdöste, emiatt megütötte a vállát – a zúzódásról orvosi iratok tanúskodnak.

Sírva kérte

Nyolcadikán ismét elment értük, de a korábbi bántalmazásra való tekintettel rendőri felügyeletet kért. De ezúttal sem járt sikerrel, az anya annyit sem engedett meg, hogy átölelje őket, áll a leírásban, pedig a kisfiú sírva kérte, hogy mehessen az apjához. A kislány az utóbbi évek során – a szomszédok szerint – zárkózottá vált, nem beszél senkivel. A sikertelen látogatás után a rendőrök azt javasolták, hogy az édesapa igényeljen védelmi rendeletet, ugyanis ők is úgy látták, hogy az anya „a gyerekeket agresszív módon korlátozza a szabadságukban”.

Tizennegyedikén egy újabb sikertelen próbálkozás történt. Huszonötödikén a gyerekek a kerítéstől hat méterre lévő székeken ülhettek, az anya megtiltotta nekik, hogy ennél közelebb mehessenek apjukhoz, áll a leírásban.

Nincs döntés

Az apa tehát a fentiek miatt védelmi rendelet kibocsátását igényelte bírósági úton, az eltelt évek alatt immár második alkalommal. S bár a 217. sz. törvény tavaly decemberi módosítása szerint ilyen esetekben legfeljebb hetvenkét órán belül meg kell szülessen a bírósági döntés, augusztus 9-től mostanáig semmilyen döntést nem hozott a bíróság. Mind 11-én, mind 16-án a tárgyalást elnapolták arra hivatkozva, hogy elmulasztották értesíteni az alperest. Legutóbb pedig, pénteken, amint az édesapa elmondta, a bírónő tartózkodási igényt nyújtott be arra hivatkozva, hogy „nyomást érez a sajtó részéről”. A jelenlévő újságírókat amúgy be sem engedték a tárgyalóterembe. A tartózkodási igényt nem hagyták jóvá, ekkor viszont a gyerekek lakhelyére való tekintettel a per áthelyezését kérte Szatmár megyébe.

Tiltakozni fog

Az édesapa – akinek az egészségét is komolyan megviselte a folyamatos aggódás a gyerekekért – egy tiltakozási akciót tervez, erre a napokban engedélyt is fog kérni a polgármesteri hivataltól. Úgy véli, a hazai igazságszolgáltatás nem orvosolja hatékonyan az ilyen ügyeket és diszkriminálja az apákat. Tudomása szerint nagyon sok esetben történik, hogy a bíróság a gyermek közös felügyeletéről dönt, de az egyik szülő (többnyire az anya) a későbbiek során megakadályozza a másikat abban, hogy kapcsolatot tarthasson fenn a gyerekkel; az ilyesmit ritkán büntetik, a büntetés amúgy pénzbírság, vagy egytől három hónapig terjedő börtön lenne. Információink szerint jóváhagyásra vár egy törvénytervezet, mely hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést állapítana meg ilyen esetekben.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!