ERDON Helyi hírek

2016.08.08. 14:59

Alternatívák a tucatfotókra

Hétfő délben egy fotómaraton keretében az Euro Foto Art Egyesület szervezésében Szabó Atilla csíkszeredai fotós alkotásaiból nyílt kiállítás a vár fejedelmi palotájának földszintjén.

Hétfő délben egy fotómaraton keretében az Euro Foto Art Egyesület szervezésében Szabó Atilla csíkszeredai fotós alkotásaiból nyílt kiállítás a vár fejedelmi palotájának földszintjén.

Az érdeklődőket köszöntő Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet: Szabó Atilla a csíkszeredai Prizma Fotóklub elnöke, a mostani vándorkiállítás első helyszíne pedig idén januárban volt a Hargita megyei város abból az alkalomból, hogy a fotóművész betöltötte 55. életévét. Amúgy egyik leghűségesebb aktív partnere a Prizma Fotóklub az Euro Foto Art Egyesületnek. Eredetileg úgy volt, hogy ősszel lesz ez a kiállítás, de örül annak, hogy előbbre hozták, hiszen más a kontextus, hogy egy fotómaraton keretében sikerült Váradra hozni.

Művészfotók

Radu Igazság egyetemi oktató, az Euro Foto Art Egyesület kuratóriumi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy méretű alkotások nem egymás mellé, hanem külön pannókra lehettek kihelyezve, ami lehetőséget biztosít arra, hogy jobban elmélyüljünk a tanulmányozásukban, befogadjuk az üzeneteiket. Egyfajta ünnepélyességet közvetítve szembesítenek minket a valósággal, ami nem mindig festői vagy szép, hanem sokszor meglepetésekkel teli, durva és brutális. Hangsúlyozta: az alkotások kompozíciói, megvilágításai kifejezőek és művésziek, eszmei tartalmukkal felcsillogtatják annak reményét, hogy a valódi fotóművészet nem halt ki egy olyan világban, ahol percenként millió fotók készülnek.

Szabó Atilla azt mondta magáról: tíz éves volt, amikor megkapta élete első fényképezőgépét. 1987-ben lett a Prizma Fotóklub tagja. Első egyéni tárlata tíz éve volt, a kiállított képek tehát az utóbbi évtized termései.

Az ünnepségen közreműködött Thurzó Sándor József brácsa- és Lucian Maliţa hegedűművész.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!