ERDON Helyi hírek

2016.07.08. 13:24

Váradi is indul a kutyaszánhúzó versenyen

Váradi az első magyar, aki indul a világ legkeményebb kutyaszánhúzó versenyének számító Iditarodon. Balogh Ottó nem egy csodalény, hanem egy közülünk, aki kitartott álmai megvalósítása mellett. Élményeiről, eddigi tapasztalatairól július 14-én tart beszámolót.

Váradi az első magyar, aki indul a világ legkeményebb kutyaszánhúzó versenyének számító Iditarodon. Balogh Ottó nem egy csodalény, hanem egy közülünk, aki kitartott álmai megvalósítása mellett. Élményeiről, eddigi tapasztalatairól július 14-én tart beszámolót.

 

Várad-Rogériuszon töltötte a gyermekkorát, most pedig egy nem mindennapi teljesítmény küszöbén áll, hiszen első magyarként jövőre indulhat a kutyaszánhúzó-versenyek csúcsának számító, Alaszkában megrendezett 1688 kilométer hosszúIditarodon. És nem egy extrem sportoló vagy egy ötszőrös Ironman csinálja ezt meg,hanem arról a Balogh Ottóról, alapvégzettségére nézve földrajztanárról van szó, akit akár úgy is jellemezhetünk: egyvalaki közülünk, aki bebizonyította, hogy kellő kitartással, ambícióval és motivációval sok mindent el lehet érni. Bizonyára nem arra készült kicsi korában, hogy elismerést kiváltó eredményt elérő hős váljék belőle, most mégis sokan csodálattal és ámulattal tekintenek rá amiatt, amire készül. Holott nincs semmiféle profi sportolói múltja, 2012-2013 körül pedig olyan súlyos térdsérülései voltak, hogy még egy zebrán se tudott átfutni. A gerincsérvéről nem is beszélve..Akkoriban annyira fájt neki a tehetetlenségre, hogy úgy döntött, nem érdekli ez az egész. Elment az El Caminóra, túrázni ment hegyekbe...

Az igazsághoz persze azért az is hozzátartozik, hogy az említett sportág iránti rajongása azért már gyermekkorában megmutatkozott: miközben vakációit anagyszülőknél Érkeserüben töltötte, a Jack London-regények olvasása közben szerzett élményeinek hatására arról álmodozott, hogy egyszer majd ő is személyesen eljut Alaszkába, s ne adj isten indul az Iditarodon, azon az alaszkai versenyen, melynek startvonalánál több mint négy évtizede, minden év márciusában a világ legjobb kutyaszánhúzói gyűlnek össze, hogy megtegyenek egy közel 1800 kilométer hosszútávolságú, vadonon, erdőkön és befagyott folyókon keresztül vezető, farkasokkal és jávorszarvasokkal való találkozásokkal tűzdelt utat. Embert próbáló feladat, semmi kétség efelől, hiszen ilyenkor a természet kihívásaival küzdve csak a kutyáikra támaszkodhatnak a résztvevők. Aludni nem nagyon tudnak, más embereket ritkán látnak, ezért még a legjobbaknak is 8-9 napjába kerül, míg megérkeznek. Nem hiába nevezte tehát a Discovery Chanel az Iditrodot a világ legkeményebb versenyének. Az eredetek még 1925-re nyúlnak vissza, mely év januárjában a nyugat-alaszkai Nome-ban diftériajárvány tört ki, és az oltóanyag odaszállításának egyetlen lehetséges módja a kutyaszán volt. Húsz hajtó százötven kutyával öt és fél nap alatt teljesítette a Nenana és Nome közötti 1085 kilométeres távot. Az utolsó szakasz falkájának vezérkutyája, Balto pedig a New York-i Central Parkban kapott szobrot.

Túrákon

De visszatérve főhősünkhöz: több évnek, évtizednek kellett eltelnie ahhoz, míg a hőn áhított célja elérhető közelségbe került. Persze addig is nem ült tétlenül, hanem az utóbbi esztendőben tudatosan és fokozatosan készült erre: túrákon vett részt Finnországban és Erdélyben, expedícióra ment a Lappföldre. Mindeközben tudatosult benne, hogy többről van szó, mint egy egyszerű hobbiról, rögeszméről, a felkészülés és edzés pedig keményebb még annál is, mintha valami profi sportot űzne. Paradox módon azonban ahogy egyre inkább belekóstolt a szánhúzás világába, egyre inkább azzal szembesült, hogy mennyire vonzza őt ez. Tavaly aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve fogta magát, és egyelőre ugyan csak nézőként, de ott volt az Iditarodon. Azt tapasztalta: bár a szánhúzók a maguk műfajában, illetve az értük rajongók körében a rocksztárokhoz vagy futballistákhoz hasonló népszerűségnek örvendenek, mégis nagyon barátságosak, bárkivel szívesen és készségesen beszélgetnek. Ottó is vette tehát a bátorságot, odament a sportolókhoz, és feltette nekik a kérdést, amit már nagyon régen megfogalmazott magában: mi és mennyi idő kell ahhoz, hogy valaki indulhasson az Iditarodon? Két tél már elég lehet erre, illetve az is módszer lehet, ha valaki inaskodik egy-egy versenyző mellett, de ez hosszabb időt vesz igénybe-hangzott a válasz. Ottó ezért egy másik megoldást választott inkább: lízingszerződést kötött a sportág legnagyobb királyának számító Dallas Seaveyvel, akivel a banketten ismerkedett össze. És hogy ez mit is jelent? A kennelében majdnem száz kutya van, a legjobb formában levőkkel Seavey versenyez, Ottó pedig a B-csapattal foglalkozik. Focihasonlattal élve (ha már éppen labdarúgó Európa-bajnokság zajlik): olyan ez, mint amikor egy klubnak van A és B csapata is, a kettő közt pedig folyamatos az átjárás, a mozgás. A jobb sportolók- esetünkben a kutyák- felkerülhetnek a B-ből az A-ba.

Ahhoz, hogy az Iditarodon indulhasson, Ottónak minimum három távot kellett teljesítenie. Az első 300 mérföldes távját 68 óra alatt teljesítette, ebből összesen öt és fél órát töltött alvással, hiszen természetesen külön kellett foglalkoznia a kutyákkal, így egy négyórás pihenő valójában két és fél óra munkát is feltételezett. Ugyanakkor érdekes tapasztalatokat is gyűjtött, melyekre azelőtt nem is nagyon gondolt. Például arra, hogy a versenyidő 70 százaléka sötétben zajlik, -20, -30 Celsius fokban, hiszen Alaszkában 9-10 óra felé jön fel a Nap, és 3-4 óra körül már le is megy. Kis túlzással: bár a legjobbak 9 nap alatt teszik meg a távot, olyan, mintha igazából egyetlen nap alatt lezajlana. Emellett a kutyákhoz is alkalmazkodni kell, ki kell választani a vezérkutyát. Bár érzékelik, ha a gazdájuknak baja van, úgy veszik: ez az ők problémája. Fontos szabály, hogy szánt semmilyen körülmények közt sem szabad elengedni, hiszen aki akár csak egyetlen kutyával kevesebbel ér be az ellenőrzőpontig, azt diszkvalifikálják. Egy versenyszánba 50 kiló feletti csomag, a falka ennivalója – marhahús, csirkebőr, zsír, vitaminok, rost- fér belé, Ottó tervei szerint 11 kutyával vág neki az Iditarodnak.

Aki bővebben is kíváncsi Balogh Ottó személyiségfejlesztő mondanivaló átíitatott élményeire, kalandjaira, terveire, az meghallgatja őt július 14-én, csütörtökön 18 órától a Hilton szállóban. A helyek száma korlátozott, meghívók elővételben 45 lejes áron a 0732/718.371-es telefonszámon igényelhetőek, a belépő mellé egy ajándék motivációs CD is jár.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!