ERDON Helyi hírek

2016.07.08. 23:08

Újabb diákokat zártak ki

Újabb öt érettségizőt zártak ki a szerdai próbáról, tudatta a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője. Ezúttal, szaktól függően, matematikából vagy történelemből vizsgáztak a fiatalok.

Újabb öt érettségizőt zártak ki a szerdai próbáról, tudatta a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője. Ezúttal, szaktól függően, matematikából vagy történelemből vizsgáztak a fiatalok.

A szerdai próbáról újabb öt érettségizőt zártak ki megyénkben, ezzel számuk tizennégyre nőtt, tudtuk meg Claudiu Damian Bihar megyei tanfelügyelőségi szóvivőtől. Egyikük a Partenie Cosma Középiskolában megalakult vizsgaközpontban érettségizett (ahonnan hétfőn már kizártak egy diákot), egyikük az élesdi Alexandru Roman műszaki kollégiumban, ketten pedig a belényesi Samuil Vulcan főgimnáziumban vizsgáztak (ez utóbbi vizsgaközpontból is kizártak már egy érettségizőt a hétfői vizsga során). Arról, hogy valójában mi történt, csupán annyit mondott a szóvivő, hogy információkat tartalmazó anyagokat vittek a vizsgaterembe. Mint arról már írtunk, a kizárt érettségizők leghamarabb jövő ősszel próbálkozhatnak újból.

Vélemények

A szerdai, harmadik próbán a reál szakosok matematikából, a humán és vokacionális szakok elvégzői pedig történelemből vizsgáztak. Matematikából kétféle tétel volt, az M1, melyet a matematika-informatika osztályok elvégzői kaptak, illetve az M2, amelyet a többi reál szakon végzettek kaptak – például a kémia-biológia szakosok, illetve azok, akik technológiai osztályokba jártak. Azok a matematika-informatika osztályosok, akiket megkérdeztünk, azt mondták, szép feladatokat kaptak, melyekhez hasonlókból sokat oldottak meg az osztályban is. Akadt közöttük, aki könnyebre számított, de olyan is, aki nehezebbre, s volt, aki azt válaszolta, hogy pont ilyen nehézségű tételekre számított.

Eltérőek voltak a vélemények az M2-vel kapcsolatban: néhányan azt mondták, könnyű volt, páran azt, hogy az egyik feladatot nehéznek találták, s akadtak, akik az egészet nehéznek tartották, de egyúttal azt is elismerték, hogy a matek nem tartozik a kedvenc tantárgyaik közé és bizony nem is igen tanultak év közben. „Nagyon jó tanárunk volt, én tehetek róla, hogy nem vettem komolyabban” - mondta az egyik, technológiai osztályban végzett fiatal.

Tételek

A humán, illetve a vokacionális osztályok elvégzői történelemből vizsgáztak. „Volt már könnyebb is, de azért meg lehetett írni” - mondta az egyik magyar tagozaton végzett érettségiző, s a legtöbben azok közül, akiket megkérdeztünk, nem tartották nehéznek a tételeket. Azok a magyar tagozatos végzősök, akik igényelték, magyarul is megkapták a tételeket.

Amint az általunk megkérdezettek elmondták, első tételként egy Alexandru Ioan Cuzáról szóló szöveget kaptak, mellyel kapcsolatban kérdésekre kellett válaszolniuk, a második tételként kapott szöveg Moldva államalapításáról szólt, illetve arról, hogyan lett Dragoş Vodă kenézből nemessé – s ezekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk – a harmadik tétel pedig egy kétoldalas esszé megírása volt Románia második világháború után fejlődéséről, különböző szempontok figyelembevételével.

A negyedik, s egyben utolsó próba pénteken zajlik, ekkor a szaknak megfelelő választott tantárgyból bizonyíthatják tudásukat az érettségizők. Az első eredményeket július 12-én, 16 óráig függesztik ki, aznap egészen este nyolcig óvásokat lehet benyújtani, a végső eredményeket pedig július 16-án teszik közzé.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!