ERDON Helyi hírek

2016.07.05. 13:53

Tanulás és játék a vakációnak az ideje alatt

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat immár tizenkettedik éve minden nyáron kétszer három hetes intenziv angol nyelvtanfolyamot szervez gyerekeknek és fiataloknak Bihar megye több mint tizenöt településén, valamint az idén Szilágy és Hargita megyében is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat immár tizenkettedik éve minden nyáron kétszer három hetes intenziv angol nyelvtanfolyamot szervez gyerekeknek és fiataloknak Bihar megye több mint tizenöt településén, valamint az idén Szilágy és Hargita megyében is.

 

A angol kurzust Amerikából érkező önkéntes egyetemisták tartják a Learning Enterprises alapítvány koordonálásával. A program területi koordonátora Popa Kinga. Ebben az évben az angol nyelvtanfolyam első periódusa június 27-től július 15-ig tart Székelyhídon, Érkeserűn, Mihályfalván, Micskén, Ottományban, Diószegen, Biharon és Nagyváradon. A második periódus július 18-tól egészen augusztus 5-ig fog tartani Szalárdon, Szentjobbon, Szalacson, Szilágynagyfalun, Székelyudvarhelyen, Korondon, Kézdivásárhelyen és Nagyváradon.

A programot elindító Learning Enterprises egy olyan non-profit szervezet, amely önkénteseket, főleg egyetemistákat foglalkoztat. Az alapítvány és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat között az együttműködés gondolata egy 2003-ban megszervezett konferencián fogalmazódott meg, amely azóta is kiválóan működik. Az alapítvány megalakulásától, 2003 óta, egyre több önkéntest küld a világ több országaiba, ahol az egyetemi hallgatók angolt oktatnak. A legtöbb Learning Enterprises tanár faluban, kisvárosban tanít, ahol kevés az angol tanár és közöttük még kevesebb az, aki anyanyelvi szinten beszéli az angol nyelvet. Tehát a Learning Enterprises tanítási módszere a beszédet, kommunikációt hangsúlyozza ki, hogy minél több tanulónak legyen esélye hétköznapi beszédkörnyezetben használni a nyelvet. A tanulóknak angolul kell szólniuk a tanárokhoz, mivel a tanárok legtöbbje nem beszél más nyelvet.

A tanárok a korábban elsajátított, külföldi tanítási módszerekkel érkeznek azzal a céllal, hogy a tanulók másféle tanítási légkört is megtapasztalhassanak. Mivel sokszor mindkét félnek nehéz a hagyományos módon kifejeznie magát, a tanároknak és a tanulóknak egyaránt nagy szüksége lehet a kreativitásra.

A tanárok nemcsak az angol nyelvet, hanem az országuk kultúráját, hagyományait is magukkal hozzák. Szívesen mesélnek saját életükről, és még szívesebben tanulnak az új, befogadó falu/város történetéről, hagyományairól. A Learning Enterprises azokba az országokba küldi a tanárokat, ahová maguk a tanárok is szeretnének utazni. Így mindkét fél (a tanár és a falu/város, ahol tanít) sokat tanulhat egymásról, egymástól.

Önkéntesség

Valamennyi tanár önkéntes. Szívesen és nagy lelkesedéssel tanítják a nyelvet egész nyáron minden ellenszolgáltatás nélkül, mert szeretnek tanítani, szeretnének valamit tenni az angol nyelv terjesztése érdekében. A befogadó családok is önkéntes alapon jelentkeznek, és a tanár befogadásával, ellátásával a település érdekeit szolgálják. Mindkét fél kitűnő példát szolgáltat arra, hogy önkéntes alapon milyen komoly segítséget lehet nyújtani egy közösségnek.

A legtöbb Romániai programban résztvevő tanár két különböző országban tanít (három/három hetet). Érdekes említeni, hogy a Romániában levő falvak/városok is nagy részükben magyarlakta települések, mivel Erdélyben találhatóak. A tanároknak a program orientációval kezdődik Budapesten (június utolsó hetében). Ott találkoznak a programvezetővel és a romániai koordinátorral, aki több mint tíz éve Popa Kinga, és négy-öt napig továbbfejlesztik a tanítási módszereiket. Az orientáció utolsó napján utaznak az első faluba/városba.

A Learning Enterprises a legtöbb faluba/városba csak egy tanárt küld, de kettőt is küldhet, ha arra van igény, mivel sok a tanulni vágyó jelentkező (ezt előzőleg kell jelezni). A tanárok helybéli családoknál laknak, és minden hétköznap minimum négy órát tanítanak. Az első tanítási napon (hétfő) a tanárok megismerkednek az érdeklődőkkel. A tanárok készen állnak minden korosztályt tanítani, nyelvtudási szinttől függetlenül (a felnőtteknek az órákat legtöbbször este tartják). Az első napon a tanárok csoportokba osztják a tanulókat (egy helybéli tolmács/angol tanár segítségével) és másnap kezdődnek az órák.

Miután letelt az első három hét, a tanárok együtt töltik a hétvégét, mielőtt tovább utaznak a második faluba/városba, ahol újabb három hétig tanítanak.

Csak olyan tanár vesz részt a programban, aki komolyan hisz a Learning Enterprises céljaiban, filozófiájában.

A legtöbb tanár egyetemista (vagy nemrég fejezte be az egyetemet). Van közöttük olyan, aki pedagógusnak vagy angol tanárnak készül, és a legtöbbjüknek van valamennyi tapasztalata a tanításban. A legtöbb tanár amerikai, de vannak közöttük angol, ausztrál, vagy más származásúak is. Mindegyik tanár tökéletesen, akcentus nélkül beszéli az angol nyelvet.

A tanárok kapnak egy tanítási módszerekkel-, ötletekkel-teli könyvet, de mindegyikük maga állítja össze az órákat. Ők döntik el azt is, hogy mit tanítanak és hogyan, de a hangsúly mindig a beszéden van.

A közel 500 Bihar megyei gyermeknek hasznos időtöltés ez a pár hét, hiszen barátságok születnek és játékosan tanulnak. Nagyváradon az első periódusban a jó hangulatról és hatékony tanulási módszerről Angela Yang gondoskodik, aki Amerikából érkezett önkéntes főiskolás lány, valamint segítője Hegedűs Réka az Ady Endre Líceum diákja, aki a szülei támogatásával a program teljes ideje alatt megszervezte és gondoskodott az amerikai önkéntes szállásáról, ellátásáról és szabadidős programjáról.

Szántó Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!