ERDON Helyi hírek

2016.07.12. 14:54

Sztrájkoltak a köztisztviselők

Bihar megyében több mint harminc község valamint több város polgármesteri hivatala csatlakozott a FNSA által meghirdetett tegnapi országos szatrájkhoz.

Bihar megyében több mint harminc község valamint több város polgármesteri hivatala csatlakozott a FNSA által meghirdetett tegnapi országos szatrájkhoz.

A Köztisztviselők Országos Szakszervezetének Szövetsége (FNSA) egész napos sztrájkot hirdetett meg július 12-ére. Az akcióhoz csatlakozott helyi és megyei önkormányzatok köztisztviselői nem ezen a napon ügyfélfogadási feladatokat, de bent voltak a hivatalban, és minden más kötelezettségüket ellátták. A sztrájkot meghirdető FNSA 25 százalékos fizetésemelést, az utazási utalványok kiadását, illetve étkeztetést követel minden olyan hivatalban, ahol ez lehetséges. Bihar megyében több mint harminc  község polgármesteri hivatalának köztisztviselői csatlakoztak az országos megmozduláshoz, tudtuk meg Petrut Elisabetatól, a FNSA társult tagjaként működő Şansa (Esély) Bihar Megyei Községek Polgármesteri Hivatali Dolgozóinak Szakszervezete képviselőjétől, aki lapunknak elmondta, hogy a szakszervezet és a munkaügyi minisztérium vezetőinek nem sikerült megegyezniük a köztisztviselők követelései kapcsán, és ha ez a helyzet a tegnapi sztrájk után is fenn fog állni, akkor a köztisztviselők általános sztrájkba kezdenek. Elisabeta Petrut arról tájékoztatott, hogy Bihar megyében részt vettek a sztrájkban Alsókocsoba, Biharfélegyháza, Esküllő, Szentjobb, Gyapjú, Miklóirtás, Érkörtvélyes, Kiskereki, Biharhosszúaszó, Cécke, Papfalva, Barátka, Várasfenes, Alsótótfalu, Kerpenyéd, Értarcsa, Bihar, Körösgyéres, Vársonkolyos, Érsemjén, Szalárd, Mezőtelegd, Csarnóháza, Mezőszakadát, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Rév, Szentandrás, Robogány, Feketebátor és Kiskopács polgármesteri hivatalainak dolgozói. A Bihar megyei városok közül csatlakozott a sztrájkhoz  Érmihályfalva, Margitta, Belényes, Nagyszalonta és Vaskoh is. A többi város, köztük a megyeszékhely Nagyvárad, azért nem vett részt a sztrájkban, mert az ottani szakszervezetek nem társult tagjai a FNSA-nak.

Nem mindenhol volt

Szintén nem sztrájkolnak a Bihar Megyei Tanács dolgozói, tudtuk meg Kiss Judittól, a Bihar Megyei Tanács Forum Szakszervezetének vezetőjétől, akinek megítélése szerint nem törvényes az akció, ugyanis az országos szakszervezeti szövetségek nem követelhetik a sztrájkban való részvételt azoktól a helyi és megyei önkormányzatoktól, amelyek nem tagjai annak a szövetségnek. Kiss Judit hivatkozott Valentina Contescu, a Munkaügyi Minisztérium államtitkára által a FNSA vezetőségének címzett levelére, melyben az államtitkár figyelmeztetett a sztrájk törvénytelenségére, ugyanis nem képezhetik kollektív munkakonfliktus tárgyát az alkalmazottaknak olyan követelései, amelyek teljesítéséhez új törvény vagy jogszabály elfogadására van szükség, ugyanakkor csak akkor lehet sztrájkba lépni, ha azt megelőzőleg minden más konfliktuskezelő eljárás kudarcba fulladt. Kiss Judit  álláspontja szerint a különböző szakszervezeteknek egységesen kellene fellépniük, és össze kellene hangolniuk követeléseiket, mert az nem vezet eredményre, hogy mindegyik szakszervezet valami mást kér. Kiss Judit felhívta a figyelmet arra is, hogy az országos szakszervezetek általában egy-egy párttal kötnek szövetséget, aminek következtében minden szakszervezeti megmozdulás során felmerül a gyanú, hogy a háttérben tulajdonképpen pártérdekek állnak, és véleménye szerint most is ez a helyzet állhat fenn.  Megjegyezte, hogy az általa vezetett Forum érdekvédő szervezet nem társult egyetlen országos szakszervezeti szövetséghez sem.

​Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!