ERDON Helyi hírek

2016.07.05. 12:53

Rendben zajlott a második próba

Anyanyelvükből vizsgáztak kedden országszerte azok a fiatalok, akik nem román tagozaton végeztek. Bihar megyében tizenegyen hiányoztak és senkit nem zártak ki, tudtuk meg.

Anyanyelvükből vizsgáztak kedden országszerte azok a fiatalok, akik nem román tagozaton végeztek. Bihar megyében tizenegyen hiányoztak és senkit nem zártak ki, tudtuk meg.

Megyénkben összesen 572 fiatal iratkozott fel a keddi, anyanyelvi próbára, zömük magyar tagozaton végzett – 535-en – tizenegyen német, huszonhatan pedig szlovák tannyelvű osztályba jártak, tudtuk meg Claudiu Damian Bihar megyei tanfelügyelőségi szóvivőtől.

Szép feladatok

Magyar nyelvből és irodalomból most is kétféle tételt kaptak az érettségizők, akárcsak az egy nappal korábbi, román vizsgán, attól függően, hogy reál, vagy humán szakon végeztek. Az Ady Endre Középiskolában alakult vizsgaközpontban érettségizők zöme a reálosok számára kidolgozott tételeket kapta, s az általunk megkérdezettek szerint szép feladatok voltak, s mindent összevetve könnyebb volt, mint amire számítottak. Első pontként Vajda János Húsz év múlva című versét kellett elemezzék megadott szempontok szerint, második pontként egy olyan szöveget kaptak,mely a maratoni futásról és az olimpia eredetéről szólt, s ezzel kapcsolatos, szövegértésre vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk, a harmadik pont pedig egy kétoldalas esszé megírása volt egy klasszikus modern novelláról – akiket mi kérdeztünk, Móricz Zsigmond Tragédia című művét választották.

Nehezebb dolguk volt a humán szakosoknak, legtöbbjük tudomásunk szerint később is végzett, igaz, akiket megkérdeztünk, azt mondták, hogy ez sem volt nehéz. Első pontként Babits Mihály Az őszi tücsökhöz című versét kellett elemezzék, a második tétel egy, az internetnek a tizenévesekre gyakorolt hatásáról szóló szöveg volt – itt szövegértésre vonatkozó kérdésekre kellett válaszolni, illetve az utolsó alpont egy érvelő szöveg megírása volt, ugyancsak az internetnek a tizenévesekre gyakorolt hatásáról. A harmadik pont egy tragikomikus hős elemzése volt egy epikus alkotásban – s akiket megkérdeztünk, Mikszáth Kálmán Beszterce ostroma című regényét választották, de egyéb lehetőségek is voltak.

A tanfelügyelőség szóvivője elmondta, hogy ezúttal egyetlen diákot sem zártak ki, most sem voltak fennakadások és tizenegyen hiányoztak a feliratkozottak közül.

Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak az érettségizők, azaz matematikából, vagy történelemből.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!