ERDON Helyi hírek

2016.07.14. 15:21

Intelligens város lehet Váradból

Természetesen informatikai szempontból válhat okosvárossá, ha úgy tetszik intelligens településsé Nagyvárad – és az is szinte már természetes, hogy ez is EU támogatásból valósulhat meg, nem saját erőből, akár az összes komolyabb fejlesztés. De mi is ez?

Természetesen informatikai szempontból válhat okosvárossá, ha úgy tetszik intelligens településsé Nagyvárad – és az is szinte már természetes, hogy ez is EU támogatásból valósulhat meg, nem saját erőből, akár az összes komolyabb fejlesztés. De mi is ez?

Ingyenes köztéri wi-fi például már több ponton van, néhány, igazából kevés hivatali ügy neten is intézhető, de körülbelül ennyi, márpedig ettől még nem nevezhető informatizált városnak Nagyvárad. Ezen változtatnának most. Elkészült ugyanis, a város integrált informatizálási stratégiája, amit csütörtökön mutattak be a városházán. Ilie Bolojan polgármester elmondta: a stratégia idéntől 2020-ig szól, és uniós közösségi támogatással valósulhat meg. A bemutatón részt vett a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) országos vezetője, Marcel Opriș is, aki azt emelte ki, hogy az országban egyedülállóan korszerű technológiájuk okán beszállnak a projektbe. Némi aggodalomra adhat ugyan okot, hogy a STS állami szerv, és többek között közhivatalok, valamint titkosszolgálatok kommunikációjának megszervezésében is érintett, de erről nem esett szó. Arról viszont igen, hogy partner lesz még a váradi fejlesztésekben a Stelian Brad vezette Cluj IT Szövetség is.

Konkrétumok

A 2020-ig szóló stratégia fő célja a város vonzóbbá tétele mindazok számára, akik az újabb technológiák révén tájékozódnak, intéznek ügyeket, de idetartozik még például a közszállítás intelligenssé tétele, az energiahatékonyság számítógépesítés révén való előmozdítása, az e-kormányzat kiépítése, a netes ügyintézés elterjesztése. A következőkben fel fogják mérni, hogy pontosan milyen témakörökben kell az informatizálás, összeállítják a tervezett rendszerek sémáit, stratégiát dolgoznak ki a szükséges elemek beszerzésére és hálózatba állítására. Az intelligens város többek között olyan konkrét területek informatizálását jelenti, mint a már említett ügyintézés és tömegközlekedés mellett a parkoló hálózat, az oktatás, a rendezvényszervezés, az egészségügy, az ipar, a kereskedelem és a szórakozás. A stratégia gyakorlatba ültetésének első hónapjaiban az általánosabb helyzetfelmérés zajlik majd, míg például az ötödik hónapban lesz közvita róla, és ezt követően indulhat meg az ágazatonkénti bevezetés. Eduard Florea városmenedzser szerint mindenesetre ez nem valami olyasmi, ami rengeteg fölösleges papírmunkánál megáll és általánosságokba fullad – hanem néhány éven belül sok területen a lakosok is láthatják majd az éppen számukra elérhető változásokat, eredményeket.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!