ERDON Helyi hírek

2016.07.25. 14:06

„Ideje, hogy tisztázódjanak a dolgok”

Minisztériumi ellenőrző testület érkezett hétfőn a Bihar megyei Mentőszolgálathoz. Mint arról beszámoltunk, 800 ezer lejes csalásra derült fény, többek között ennek hátterét vizsgálják.

Minisztériumi ellenőrző testület érkezett hétfőn a Bihar megyei Mentőszolgálathoz. Mint arról beszámoltunk, 800 ezer lejes csalásra derült fény, többek között ennek hátterét vizsgálják.

Miután az elmúlt héten gyanús ügyekre hivatkozva a szaktárca leváltotta dr. Daniela Petrişor orvosi aligazgatót, e hét elején minisztériumi ellenőrző testület érkezett a Bihar megyei Mentőszolgálathoz. Információink szerint a leváltott orvosi igazgató nevéhez fűződő hivatali visszaélések, csalások mellett azokat a panaszokat is megvizsgálják, melyeket Gheorghe Chiş, az Ambulanţa Bihor Szakszervezet és az országos Ambulanţa Szakszervezet vezetője fogalmazott meg, s melyekkel kapcsolatban sajtótájékoztatót is tartott az orvosi igazgató leváltását megelőzően.

Nyílt levél

A szakszervezeti vezető akkor egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a mentőszolgálat vezetősége „419 alkalmazottat perelt be a nélkül, hogy dialógust folytatott volna velük”. A szakszervezeti vezető tiltakozásokat helyezett kilátásba, e mellett pedig nyílt levelet továbbított az egészségügyi miniszternek, melyben Gheorghe Pintea menedzser, Liviu Sabău Popa gazdasági igazgató, Adrian Stângă műszaki igazgató és Gencsi Laszló főasszisztens leváltását kérte.

Az ügy előzménye az, hogy ez év elején a Bihar megyei Mentőszolgálat jelenlegi vezetősége bűnvádi feljelentéseket fogalmazott meg a nemrég leváltott orvosi igazgató mellett Gheorghe Chiş szakszervezeti vezető, továbbá Remus Cacuci volt gazdasági aligazgató ellen. A nagyváradi ügyészséghez továbbított egyik feljelentés arra vonatkozik, hogy Gheorghe Chiş öt éven keresztül nem végezte el azokat a feladatokat, melyekért felvette a fizetését, s ezt azért tehette, mert jó kapcsolatot tartott fenn dr. Daniela Petrişor akkori menedzserrel, aki állítólag tudott arról, hogy Chiş neve még csak nem is szerepel a mukagrafikonban. A feljelentés szerint a szakszervezeti vezető több mint kétszáz ezer lejes kárt okozott a megyei intézménynek.

Gheorghe Pintea menedzser egyébként a napokban azt nyilatkozta: örül az ellenőrzésnek, ideje, hogy egyszer s mindenkorra tisztázódjanak a dolgok a mentőszolgálatnál. Mint elmondta, ezek során egyebek mellett a közbeszerzési eljárásokat, az alkalmazásokat ellenőrzik, de azoknak az intézkedéseknek a gyakorlatba ültetését is, melyekről korábban döntött a minisztériumi testület, annak a tavalyi ellenőrzésnek a nyomán, melyen fény derült a törvénytelenségekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!