ERDON Helyi hírek

2016.07.07. 13:48

Hallatni akarják a hangjukat

Csütörtökön az RMDSZ-székházában közös sajtótájékoztatót tartott a váradi RMDSZ-frakció négy tagja közül három, Kis Gábor igazoltan hiányzott. Az eddig történtekről és a tervekről szóltak.

Csütörtökön az RMDSZ-székházában közös sajtótájékoztatót tartott a váradi RMDSZ-frakció négy tagja közül három, Kis Gábor igazoltan hiányzott. Az eddig történtekről és a tervekről szóltak.

Huszár István arról számolt be, hogy túl vannak az első rendes tanácsülésen, és az alapszabályzatnak, illetve a vonatkozó törvényeknek megfelelően frakcióba tömörültek, melynek ő lett a vezetője. A helyettese Kecse Gabriella, a titkár pedig Kirei Melinda.

A szaktestületek is megalakultak. Kirei Melinda arról tájékoztatott, hogy ő a szociális szakbizottság tagja lett, mely ezen kívül munka-, egészségügyi-, családügyi és gyermekvédelmi kérdésekkel foglalkozik. Első benyomása, hogy más pártbeli kollégái kooperatívak, lehet velük beszélgetni, még nem tapasztalta, hogy ellenségesen viszonyultak volna hozzá. Kecse Gabriellától megtudtuk, hogy az oktatásügyi, kulturális, egyházügyi, ifjúsági, sport és szabadidőprogramokkal foglalkozó ötfős testület tagja lett, melyben rajta kívül helyet kapott még két volt főtanfelügyelő és két egyetemi tanár. Túl vannak ők is az első gyűlésükön, konkrét tanügyi téma nem volt napirenden. Megjegyezte: bár RMDSZ-esként csupán négyen vannak a 27 tagú önkormányzati képviselő-testületben, bízik abban, hogy hallatni tudják a hangjukat, hiszen felelősséggel tartoznak nemcsak azon több mint 10.500 szavazópolgárnak, akik az RMDSZ listájára voksoltak, hanem valamennyi váradi magyarnak.

Huszár István kifejtette: most is a gazdasági szakbizottságot választotta, mely előrejelzésekkel, költségvetésekkel, a gazdasági fejlődéssel kapcsolatos témákkal foglalkozik. Elhangzott a részéről az is, hogy Kis Gábor a területrendezéssel, urbanisztikával, környezetvédelemmel, turizmussal foglalkozó szakbizottságban tevékenykedik, ahogy eddig is. Természetesen a jogi problémákra is odafigyelnek, csak fizikailag megvalósíthatatlan, hogy RMDSZ-es tagja legyen az ötödik, jogi szakbizottságnak is, mivel a frakciónak csak négy tagja van, és egy tanácsos csak egy szaktestületnek lehet a tagja. Ugyanakkor még nem dőlt el, hogy az állami vállalatok vezetőtanácsaiban ki képviseli majd az önkormányzatot, mert a közelmúltban megváltozott a törvény.

Fórumok

Emellett megegyeztek, ki melyik RMDSZ-es körzetre figyeljen kiemelten, Kirei Melinda Újvárost és Őssit, Kecse Gabriella Olaszit és Püspökit, Kis Gábor Szőllőst, Velencét és Csillagvárost, Huszár István Észak- és Dél-Rogériuszt, valamint Rétet választotta.

A jelenlevők bejelentették: az eddiginél is közelebb szeretnének kerülni a lakosokhoz, ezért rendszeres jelleggel fórumokat szerveznek majd a jövő hónaptól kezdve a körzeti székházakban, melyekre szakembereket hívnak meg. Feladatuknak tekintik, hogy a helyi tanácsban a racionális döntéseket támogassák, azokat viszont, melyek ellentétesek az érdekvédelmi munkával, nem. Nem mondanak le a korábban, vagy a kampány során hangoztatott célkitűzéseikről, úgymint a civil szervezetek és az egyházak támogatása, a sportot érintő befektetések felkarolása, az egykori Szabadság mozi termeinek rendbetétele vagy az akadálymentesítés az aluljárókban is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!