ERDON Helyi hírek

2016.07.26. 14:49

Háború (korrupció után) a mentőknél

Hat éve nem dolgozott már a megyei mentőszolgálat szakszervezetise – aki az országos szakszervezetüket is irányítja –, ezt állítja a mostani főnök. Utóbbi azt is mondja még, hogy a korrupt ügyletek miatt eljárás alá vont volt vezetők háborút indítottak ellene és kollégái ellen.

Hat éve nem dolgozott már a megyei mentőszolgálat szakszervezetise – aki az országos szakszervezetüket is irányítja –, ezt állítja a mostani főnök. Utóbbi azt is mondja még, hogy a korrupt ügyletek miatt eljárás alá vont volt vezetők háborút indítottak ellene és kollégái ellen.

Hivatalosan csak az általa vezetett intézmény általános helyzetét, múlt évi tevékenységét kellett volna bemutatnia a megyei mentőszolgálat vezetőjének – ám az ott folyt illegális tevékenységek napvilágra kerültek időközben, így nem úszhatta meg ennyivel. Claudiu Pop prefektus az úgynevezett prefektúrai kollégium keddi ülésén hallgatta meg a soros beszámolót (ennek a fórumnak a tanácskozásain megyei közintézmények vezetői szoktak jelentést tenni), és külön kérte Gheorghe Pinteát, a megyei mentők főnökét, hogy az épp aktuális botrányokról se feledkezzen meg. Pintea elmondta: csak tavaly 51.962 alkalommal hívták a mentőket a Bihar megyei lakosok, a reakcióidő városon átlagosan 5,6 perc, vidéken 8,3. Jelenleg 72 járművük van, és alapvetően az igazgató szerint csak több autó kellene, minden más rendben van szerinte most az ellátottságuk terén.

Harcban

Ami viszont nincs rendben, az az, amit az előző vezetők műveltek ott. A megyei mentők volt orvosigazgatója, Daniela Petrişor, a volt gazdasági igazgató, Remus Cacuci, valamint a szakszervezeti vezető Gheorghe Chiş 800.000 lej kárt okoztak, különféle manőverekkel. Gheorghe Pintea most elmondta: a legtöbb húzás lényege az volt, hogy egyszerűen nem tartották tiszteletben a közbeszerzési előírásokat. Most büntető eljárás zajlik az érintettek ellen, de Pintea szerint a mentőszolgálatnak meg külön büntetés a 120.000 lejes adóhatósági bírság, „ami nekünk irtó sok”. Ennek felét amúgy 48 óra alatt be is fizették, hogy így csökkentsék a tartozást. Az igazgató a prefektusnak beszámolva kitért Gheorghe Chiş szakszervezeti vezető viselt dolgaira is. Szerinte az eljárás alatt álló vezetők háborút indítottak a mostani vezetők ellen. „Köztük Chiş úr is, aki az elmúlt napokban attól lett még idegesebb, hogy kiderült, évek óta nem járt dolgozni” – tette hozzá. Szerinte ez abból derül ki, hogy Chiş hat évre visszamenőleg semmilyen munkaügyi nyilvántartásban nem szerepel a mentőknél. Az igazgató azt is megerősítette, hogy az igazságügyi eljárással párhuzamosan a szakminisztérium ellenőrzései is zajlanak most a megyei mentőknél.

Mentő/taxi

Arra is kitért a prefektúrai kollégium keddi ülésén, hogy a mentők munkáját nehezíti a telefonbetyárok mellett a velük utazgatók sokasága is. Sőt, ezt a jelenséget először Claudiu Pop prefektus vetette fel az ülésen. Így fogalmazott: „Ott az a sok idióta, aki ok nélkül állandóan hívja a mentőket. Megválogattam a szavaimat, ezek idióták. De mellettük vannak még azok is, akik – például a megye egyes kolóniába – kérnek esetkocsit, hogy azzal beutazzanak Váradra, aztán eltűnjenek. Ezekkel mi a helyzet?” Gheorghe Pintea erre elmondta: „Szinte bérletesek már nálunk azok, akik állandóan telefonálgatnak. Olyanok is vannak, akik – valamiért többnyire estefelé – szinte naponta mentőt hívnak, hogy az adjon be nekik egy injekciót, meg ilyesmi, de mellettük ott vannak még azok, akik simán csak zaklatnak minket. Továbbá létezik a mentőtaxizás. Sőt, akik erre használják az autóinkat, már arra is rájöttek, hogy szívtájéki panaszokat hazudva kell felhívni a mentőt, mert akkor nem tagadhatjuk meg, hogy jó messzire is akár kiküldjünk autót. Ott beszáll az illető, bejön velünk Váradra, aztán amikor beérnek vele, közli, hogy már sokkal jobban van, nem szorul kezelésre, és eltűnik.” Az igazgató szerint egyelőre nem tudnak mit kezdeni az ilyenekkel.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!