ERDON Helyi hírek

2016.07.03. 11:44

Előrelépett az RMDSZ Nőszervezet

Péntek délelőtt az RMDSZ váradi székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke. Értékelte a választások eredményeit, illetve a küldöttgyűlésről is beszámolt.

Péntek délelőtt az RMDSZ váradi székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke. Értékelte a választások eredményeit, illetve a küldöttgyűlésről is beszámolt.

Köszönetet mondott azoknak a hölgyeknek, akik az alapítás óta eltelt több mint két és fél évben, illetve a legutóbbi helyhatósági választások kampányában élénken és eredményesen tevékenykedtek, és ezáltal egy határozott lépést tettek az önkormányzati döntéshozatalban való szereplés irányába. Úgy vélte: munkájukkal bebizonyították, hogy a közösségépítés értékes lehetőség és feladat, s nem mellékesen Európában és az egész világon egyre gyakrabban tapasztalható, hogy nők kerülnek komoly felelősséggel bíró tisztségekbe. Az RMDSZ Nőszervezet tagjai számára az első komoly megmérettetés, próbatétel a június 5-i önkormányzati választás volt, s Biró Rozália szerint elmondható, hogy jelentős eredményeket értek el, bár távol állunk Romániában még attól, hogy garantálva legyen a valós esélyegyenlőség a nők és a férfiak közt.

Míg 2012-ben különböző településeken 248 női tanácsosa volt az RMDSZ-nek, ezek száma 286 lett, a három női polgármester helyett lett 5+2 (Nagy Gizella Biharon, Marina Ida Magdolna Szilágybagoson, Csegezi Edit Székelykocsárdon, Korondi Józsa-Erika Kisiratoson, Mureşan Ildikó Bálványosváralján, Kovács Edit Maroskeresztúron és Szotyori angéla Málnáson). Ugyanakkor 12-ről 18-ra emelkedett az RMDSZ-es női alpolgármesterek száma (Kolozsvár, Nagybánya, Nagyenyed, Tusnádfürdő stb.), a megyei tanácsosok pedig maradtak 11-en.

Küldöttgyűlés

A szenátor asszony arról is beszámolt, hogy június 25-én Kolozsváron küldöttgyűlést tartott a Nőszervezet, melyen elemezték az elmúlt félév teljesítményét. Megállapították, hogy kamaszkorkorból átléptek a felnőttkorba, a sajátos hang és útkeresés korát felváltotta a felelős és következetes stratégia alapján történő gondolkodás az RMDSZ keretein belül.

A céljaik közé sorolták a Sikeres Nők Iskolája-program folytatását, hiszen a nők továbbra is önbizalom hiányban szenvednek, illetve ugyanakkor fontos a kiemelkedő életutak észrevétele, méltatása. Elhangzott az is: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél több gyermek szülessen, és a fiatalok ne vándoroljanak ki. Az önkormányzatok fel kellene vállalniuk az úgynevezett nagy családosok kártyájának bevezetését (ez különféle kedvezmények bevezetését jelentené), és a jövedelemadót progresszívan csökkenteni kellene a családon belüli gyermekszám növekedésével.

Emellett szóba került, hogy el kell kezdeni a felkészülést az év végi parlamenti választásokra, ezért augusztus közepéig nevesíteni fogják a női jelölteket. (Biró Rozália még nem döntötte el, hogy induljon-e vagy sem).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!