ERDON Helyi hírek

2016.07.19. 12:22

Bolyai Nyári Akadémia Nagyváradon

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) idén a 24. alkalommal szervezi meg a Bolyai Nyári Akadémiát.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) idén a 24. alkalommal szervezi meg a Bolyai Nyári Akadémiát.

Az Akadémia témája idén A modern pedagógus – megváltozott szerepek és készségek. A változtatás módszerei, mottója Mahatma Gandhitól származik: „Mi magunk legyünk az a változás, amit látni szeretnénk a világban”. Az elmúlt évek alatt az Akadémia az erdélyi magyar pedagógusok színvonalas találkozójává nőtte ki magát, melyet idén 27 szekcióban és 12 helyszínen szerveztek meg.

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) idén is otthont ad Nagyváradon két szekciónak, július 17. és 24. között A kiégés megelőzése: saját élmények a változás szolgálatában, illetve július 25. és 29. között Önismeretfejlesztés és pályaorientáció az iskolában témával zajlik a továbbképzés az érdeklődő pedagógusok számára.

A kiégés megelőzése

A kiégés megelőzését célzó szekció képzői Bordás Andrea (adjunktus, PKE) és Makai Dimény Judit pszichoterapeuta. A képzés igencsak aktuális problémára keresi a megoldást: a kiégés jelenségének megelőzését, hatékony kezelését tűzi ki célul. A növekvő munkahelyi és magánéleti terhelés miatt (különösen az emberek megsegítésével foglalkozó szakemberek és pedagógusok körében) nagy a kiégés-szindróma megjelenésének veszélye, amely nem más, mint a stressz nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota. Ez gyakran a reménytelenség, kiábrándultság és inkompetencia érzésével, a célok, ideálok elvesztésével jár együtt, és saját személyre, munkára, másokra vonatkozó negatív attitűdöt eredményez. A kiégés-szindróma következménye lehet a teljesítmény romlása, az emberi kapcsolatok beszűkülése, a diákokkal kapcsolatos negatív gondolkodás erősödése, végső esetben a munkavégző képesség elvesztése. A pedagógusi szakmában a személyiség szerepe óriási, így nélkülözhetetlen, annak védelme, a kiégés megelőzése. Az egyhetes továbbképzés folyamán a résztvevők megismerik a kiégés fogalmát és szakaszait, annak érdekében, hogy felismerjék annak jelentőségét, illetve megismerik a kiégést kiváltó legfontosabb okokat annak érdekében, hogy saját magukra vonatkoztatva tudjanak védekezni a kiégés ellen. További cél, hogy a résztvevők azonosítsák önmagukon a kiégés esetleges tüneteit, a veszélyezettség szintjét, azonosítsák azokat a beidegződéseket, amelyek erősítik a kiégés létrejöttének kockázatát, majd önismeretükre építve határozzák meg, hogy életük mely dimenziójában, illetve területén van szükség a változásra. A továbbképzés programját igyekeztünk érdekes kulturális programmal gazdagítani, melynek része a várlátogatás, városnézés, kirándulás Síterre. A képzésen 19 pedagógus vesz részt.

Pályaorientáció

A pályaorientációs ismereteket elmélyítő képzés előadói Erdei Ildikó (pszichológus, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója), Bernáth Krisztina és Horváth Gizella (a PKE tanárai). A résztvevők olyan ismeretek és készségek birtokába juthatnak, melyek segítségével a különböző életkorú diákok számára a pályaorientációs munkát elősegítő önismereti programokat tudnak szervezni saját osztályaikban. A pályaorientációs foglalkozás fejleszti az önismeretet (képességek, érdeklődés, tanulási stílus felmérése, értékek tisztázása), hozzájárul a pozitív énkép kialakításához, lehetőséget nyújt a szociális készségek gyakorlására, keretet biztosít a későbbi szerepek kipróbálásához, alkalmat ad a későbbi célok körvonalazására, lehetőséget nyújt a pályaorientációs terv kidolgozására. A képzésre eddig 15 pedagógus jelentkezett, de még csütörtök délig (július 21.) lehet jelentkezni a betöltetlen helyekre a szervezőnél (Demeter Emőke, telefonszám: 0736–222–176, e-mail: partium@rmpsz.ro).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!