ERDON Helyi hírek

2016.06.27. 11:58

Újra lehetett nyomdászkodni

Daruka Mihály, a vizsolyi Rákóczi kúriában kialakított nyomdamúzeum vezetője ezúttal is magával hozott Váradra egy korhű nyomdagépet.

Daruka Mihály, a vizsolyi Rákóczi kúriában kialakított nyomdamúzeum vezetője ezúttal is magával hozott Váradra egy korhű nyomdagépet.

Az elmúlt hétvégén a várban ismét ki lehetett próbálni milyen lehet nyomdásznak lenni, hiszen Daruka Mihály, a vizsolyi Rákóczi kúriában kialakított nyomdamúzeum vezetője egy XVI–XVII. századi nyomdagépet állított fel a Bethlen-teremben. Emellett pedig naponta kétszer interaktív előadás keretében a Vizsolyi Biblia nyomtatásának hiteles történetét ismertette a nézőkkel, akik maguk is szereplőkké váltak.

Újranyomás

Az érdeklődők megismerkedtek egy érdekes tervvel, kihívással is: 1589–1590 között a vizsolyi Rákóczi kúriában felállított nyomdában nyomtatták ki a Vizsolyi Bibliát. A Reformáció 500. évfordulója alkalmából, a reformátorok emlékére és a nyomdászok tiszteletére Daruka Mihály arra vállalkozott, hogy kinyomtatja még egyszer a Vizsolyi Bibliát 200 példányban. A projektet bárki támogathatja, a tekintélyesebb összegeket felkínálók (4000 euró) egy-egy példány őrzői lesznek, de aki csak kevesebbet (25.000 Ft) tud, vagy akar adni, azok ezzel az összeggel egy-egy oldal nyomdai előkészítésének költségét vállalják át. Az utóbbi kategóriába tartozó adakozók megkapják az általuk támogatott oldal legelső nyomatát, valamint nevük felkerül a támogatók listájára. A nyomtatás egyébként elkezdődött: a Bibliákat korabeli eszközökkel és technológiával, kézzel merített rongypapírra nyomják és még a bekötés is ugyanazzal a kikészítési technikával, ugyanúgy disznóbőrből készül, ugyanazokkal a mély- és dombornyomásokkal. A tervek szerint a 200 (+1) példány 2017. október 31-re készül el, ezt követően az összes nyomdai eszközt, amivel a köteteket nyomtatták, megsemmisítik.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!