ERDON Helyi hírek

2016.06.12. 13:24

Sokoldalú, szerény művész tárlata

Trifán László a kilencvenes évektől kezdte el számítógépes programok segítségével megalkotni a bábszínházi plakátokat. Pénteken legkedvesebb munkáit mutatta be a közönségnek.

Trifán László a kilencvenes évektől kezdte el számítógépes programok segítségével megalkotni a bábszínházi plakátokat. Pénteken legkedvesebb munkáit mutatta be a közönségnek.

Ahhoz, hogy elkészüljön a plakát, részt vesz a próbán, ennek alapján választja ki azt a momentumot, melyből kiindulva utóbb megalkotja a plakátot, tudtuk meg Trifán László grafikustól, dalszerzőtől, aki hatvan éves születésnapja alkalmából mutatta meg a közönségnek az utóbbi évtizedek során készült, hozzá legközelebb álló alkotásait. A bábszínház előcsarnokában megszervezett péntek délutáni kiállítás a kerek évforduló alkalmából megálmodott „Trifán - három az egyben” rendezvénysorozat második része, tudtuk meg – az első a grafikákból és absztrakt festményekből készült decemberi kiállítás volt, s következik majd a zenés interjú.

Megtisztelő

Amint Florian Silaghi, az Arcadia társulat művészeti vezetője  a megnyitó során elmondta, spontán módon született az ötlet, hogy a művész munkáit a június folyamán zajló, gyerekeknek szóló bábfesztivál során mutassák be. „Nagyon megtisztelő számunkra, hogy a fesztivál keretein belül nyílik meg ez a tárlat”, jegyezte meg, hozzátéve: Trifán László „teljes” művész, nagyszerű grafikus és zeneszerző, aki képes órákon át szenvedéllyel dolgozni. „Gratulálok neki és remélem, hogy sokáig a bábszínháznál lesz, függetlenül társulattól, nemzetiségtől” – hangzott el.

„Folyamatosan meglep Trifán László sokszínűsége, s felháborító láthatatlansága, mellyel dolgozik” – mondta Botházy –Daróczi Réka, a Lilliput társulat művészeti vezetője. Azt, hogy  előadóművész, dalszerző és képzőművész, az ember lassan tudja meg róla, folytatta, ő ugyanis az a típusú ember, aki hagyja munkáit beszélni. A plakátok tervezésén kívül többek között a nemrég bemutatott Égig érő fa előadásán is láthatjuk bábjait, – mivel bábokat is tervez - melyeket nagyon szeretnek a gyerekek, s könnyen mozgathatók is. Trifán László mindig együtt tud dolgozni azokkal, akik később használni fogják ezeket – jegyezte meg a művészeti vezető, majd a sok munkához sok egészséget is kívánt a művésznek.

Párlatok

Elisabeta Pop színikritikus visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a „kelta kinézetű”, vörös hajú Trifán László a Metropol együttesben játszott. Munkáival kapcsolatban elmondta: nem feltétlenül szomorúságot, inkább nosztalgiát  vél látni bennük, mint ahogy alkotójukban is  bujkál  valami ilyesmi, egész létében, „szlávos” lelkületében. A színek és a formák alkotójuk belső világáról vallanak, a művész egyúttal „soha nem készít el egy plakátot úgy, hogy ne látta volna előtte a próbát”. Szépségük abban is rejlik, hogy szervesen kapcsolódnak a darabhoz, annak „párlatai” – mondta a színi kritikus.

A felszólalások között Thurzó Sándor brácsaművész és Székely Boglárka hegedűművész tánc-tételeket adott elő a XVII. századbeli Vietorisz-kódexből,  valamint az ugyancsak abból az időből származó Kájoni-kódexből.

„Úgy értettem, hogy megbecsülik a munkámat” – jegyezte meg lefegyverző szerénységgel a művész, majd a közreműködőknek egy-egy aranyozott érmét adott át „honoráriumként”, ezt követően

köszönetet mondott mindazoknak, akik megtisztelték jelenlétükkel. A tárlat ezen e héten a bábszínház előcsarnokában tekinthető meg, később pedig,  amint Florian Silaghi bejelentette, az ígéretek szerint helyet kap majd a múzeum új székhelyén is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!