ERDON Helyi hírek

2016.06.27. 12:56

Nehezebb tételekre számítottak

Nem kaptak nehéz tételeket románból, mondták azok a magyar tagozatra járó nyolcadikot végzettek, akikkel hétfőn, vizsga után beszélgettünk. Bihar megyében tizenhat speciális eset volt.

Nem kaptak nehéz tételeket románból, mondták azok a magyar tagozatra járó nyolcadikot végzettek, akikkel hétfőn, vizsga után beszélgettünk. Bihar megyében tizenhat speciális eset volt.

Bihar megyében 5030 a nyolcadikot végzettek száma, de az országos felmérőre már csak 4704-en iratkoztak fel, tudtuk meg Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől. Nem tudni, akik nem iratkoztak fel, miért döntöttek így, az egyik variáns az, hogy szakiskolát szándékoznak elvégezni, s ebben az esetben nem szükséges részt venniük a felmérőn. A tanfelügyelőség szóvivője azonban nem bocsátkozott feltevésekbe ezzel kapcsolatban.

Feladatok

Az első központosított adatok alapján az országos felmérő első, tegnapi próbáján 182 diák hiányzott és senkit nem zártak ki. Megyeszerte 128 vizsgaközpontban írták meg dolgozatukat a nyolcadikot végzettek, s egy javítóközpont is létesült a megyében, ahol viszont más megyéből érkezett dolgozatokat fognak javítani, s ugyanúgy a Bihar megyei dolgozatokat is más megyébe viszik javítani, tudtuk meg.

Az Ady Endre Középiskolából tizenegy óra tájt jöttek ki az első vizsgázók. Akiket megkérdeztünk, azt mondták: könnyebb tételeket kaptak, mint amilyenekre számítottak. Első pontként egy Baconsky verset kaptak, s ezzel kapcsolatos kérdéseket – többek között szinonimákat kellett találniuk, a vers szerkezetével kapcsolatos kérdésre kellett válaszolniuk, továbbá el kellett magyarázniuk, milyen érzelmeket közvetít az egyik versszak. Az első fogalmazásban be kellett bizonyítaniuk, hogy a mű a lírai műfajhoz tartozik. Második pontként egy Madagaszkár melletti szigetről szóló ismeretterjesztő szöveget kaptak, s ezzel kapcsolatos szövegmagyarázó, illetve nyelvtani feladatokat. Harmadik pontként ugyancsak egy fogalmazást kellett megírniuk, ezúttal egy elbeszélést, melynek helyszíne egy turisztikai hely.

Diktálták

Tizenhat diák speciális körülmények között vizsgázott, ezekkel kapcsolatban megtudtuk: volt olyan diák, aki, mivel gyengén lát, engedélyt kapott arra, hogy nagyobb betűkkel írjon és egy órával több ideje legyen a tételek kidolgozására. Néhányan bárányhimlősek lettek és külön teremben vizsgáztak, de olyan diák is volt, aki egészségügyi okok miatt lediktálta a dolgozatot.

Kedden anyanyelvükből vizsgáznak azok a nyolcadikot végzettek, akik nem román tagozatra jártak, szerdán pedig matematikai tudásukról adnak majd számot a diákok. Az óvások előtti eredményeket július elsején, pénteken 16 óráig függesztik ki, ugyanaznap 20 óráig lehet benyújtani óvásokat, a végső eredményeket pedig július 5-én teszik közzé.

Július 8 és 12 között a diákoknak és a szülőknek ki kell tölteniük a továbbtanulási opciók listáját, a helyek első számítógépes elosztása július 19-én lesz.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!