ERDON Helyi hírek

2016.06.28. 13:41

Magyarból sem kaptak nehéz tételeket

Információink szerint rendben zajlott az országos felmérő második vizsgája is. Nem voltak nehezek a magyar nyelvből és irodalomból kapott tételek, mondták az általunk megkérdezettek.

Információink szerint rendben zajlott az országos felmérő második vizsgája is. Nem voltak nehezek a magyar nyelvből és irodalomból kapott tételek, mondták az általunk megkérdezettek.

Anyanyelvükből vizsgáztak kedden azok a nyolcadikot végzettek, akik magyar, német, vagy szlovák tagozaton végeztek. Amint Claudiu Damian Bihar megyei tanfelügyelőségi szóvivő elmondta, a keddi vizsgára 938 diák iratkozott fel Bihar megyében, 897-en magyar, 24-en szlovák és 17-en német nyelvből és irodalomból kellett vizsgázzanak. A felmérés 42 vizsgaközpontban zajlott és az első összesítések szerint 35-en hiányoztak.

Azok a nyolcadikot végzettek, akikkel vizsga után beszéltünk, azt mondták: meglepően kevés feladatot kaptak és nehezebb tételekre számítottak, ugyanakkor volt olyan feladat și, amin azért el kellett gondolkodniuk.

Első feladatként Zelk Zoltán Nyár és tél között című versét kapták, s ezzel kapcsolatos nyelvtani és szövegértési kérdésekre kellett válaszolniuk. Egy hosszú prózai szöveget is kaptak, egy valós beszámolót a „légfívérekről”, s ezzel kapcsolatban is több kérdést, továbbá egy fogalmazást is kellett írniuk, melynek témája közvetve szintén ehhez a szöveghez kapcsolódott, azaz egy képzeletbeli, légballonnal tett utazásról.

A nagyváradi Ady Endre Középiskolában vizsgázó diákok legtöbbje tizenegy óra körül hagyta el a termet, s akiket megkérdeztünk, arról számoltak be, hogy semmilyen fennakadás nem volt, minden rendben zajlott.

Szerdán, a matematika vizsgával ér véget az országos felmérő, az első eredményeket pénteken, az óvások utániakat pedig kedden teszik közzé. Július 8 és 12 között a diákoknak és a szülőknek ki kell tölteniük a továbbtanulási opciókat, a helyek első számítógépes elosztása pedig július 19-én lesz.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!