ERDON Helyi hírek

2016.06.09. 14:14

Közszállítási múzeum létesül Váradon

Éjszakai villamosjáratokat biztosít az OTL a labdarúgó-Európa-bajnokság teljes ideje alatt azoknak, akik a központban nézik a kivetített meccseket. Közszállítási múzeumot alakítanának ki.

Éjszakai villamosjáratokat biztosít az OTL a labdarúgó-Európa-bajnokság teljes ideje alatt azoknak, akik a központban nézik a kivetített meccseket. Közszállítási múzeumot alakítanának ki.

A Romániai Közszállítás Napja, valamint az első árammal működő nagyváradi villamos működésbe helyezésének 110. éves évfordulója alkalmából régi és új dolgokról esett szó az OTL-nél tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, melyre a vállalat egykori vezetőit is meghívták. Amint Csuzi István, az OTL vezérigazgatója bejelentette: a jelenlévők együttműködésével szeretnék létrehozni a nagyváradi közszállítás múzeumát – hiszen a debreceni DKV-emlékszoba kapcsán is bebizonyosodott, hogy nagy érdeklődés övezi ezt a kezdeményezést.

Adományokat várnak

„Nagyvárad is megérdemel egy közszállítási múzeumot, a jelenlévőkből álló kezdeményező bizottság közreműködésével.” - jelentette ki, majd azzal folytatta: várják a váradiak „relikviáit”, azaz bármilyen, a váradi közszállításhoz kapcsolódó régi okiratot, emléket, melyet felajánlanának a tervezett múzeumnak. Az, hogy hol lesz majd a múzeum, nagyban függ attól, hogy mennyi kiállítandó tárgyat sikerül összegyűjteni – s a tervek szerint a megnyitó mostantól egy évre, a hazai és váradi közszállítás következő megünneplése során lesz. A sajtótájékoztatón jelen volt Gara Kálmán is, a debreceni helyi közszállítási vállalat, azaz a DKV munkatársa, akinek a kezdeményezésére, saját gyűjteményének felhasználásával megalakult a DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba, s aki tegnap régi közlekedéstörténeti tárgyakat adományozott a megalakítandó nagyváradi múzeum részére.

Éjjeli villamosok

A ma kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt minden éjjel a nagyváradiak rendelkezésére állnak majd villamosokkal – az első napon három villamos a Rogériusz felé, további három járat pedig a Nufărul felé szállítja majd a váradi közönséget, miután a Szent László téren vége van a kivetítésnek, de ha ez kevésnek bizonyul, akár több járatot is biztosíthatnak majd a következő napokban.

Egyéb újdonságok: mivel a 2014 és 2020 közötti uniós támogatások bizonytalanok, valószínűleg az elkövetkezendőkben nem új villamosok megvásárlásában gondolkodnak majd, inkább a meglévő Tatra villamosok felújítása tűnik a legjobb megoldásnak. A támogatásokkal kapcsolatban a későbbiek során az igazgató elmondta: 2007 és 2013 között Romániában összesen harminchárom új villamost vásároltak, ebből tízet az OTL, s további tizenhármat pedig itthon gyártottak. Ezzel szemben a lengyelországi Poznan város 544 villamost vásárolt, s nem kevesebb, mint 150 millió euró uniós támogatást kapott az infrastruktúra felújítására és villamosok vásárlására. Amint Ioan Purge kifejtette, nálunk a tömegközlekedés hiányzik a megpályázható fejlesztési támogatások közül. „Ha ez a fejezet létezne, minden bizonnyal felhasználnák az alapokat” - jegyezte meg.

Restaurálják

Változik a 13., a 15. és a 16. számú buszok útvonala, tudtuk meg Csuzi Istvántól. Az említett buszok nem a Gojdu líceumnál állnak majd meg, mivel a leszálló utasok, akik el akarták érni a villamosokat, zavart okoztak a közlekedésben. Az új megállót az új városközpontban lévő katedrálissal szemben alakították ki, onnan az utasok gond nélkül érhetik majd el a villamost. A következő megálló a Kogălniceanu utcán, a Billa mellett lesz, onnan pedig a Mihai Viteazul utcai zsinagóga elé érnek a buszok, ezt követően pedig a megszokott módon folytatják útjukat.

Arról is beszámolt az igazgató: folyamatban van egyik Bécsből kapott nosztalgiavillamos restaurálása, de a munkát késlelteti, hogy nem lehet megfelelő száraz fát kapni. De mihelyt meglesz az anyag, szakembereik elkezdenek majd dolgozni a restauráláson, egyúttal irodából utas-szalonná változtatják. Az 1928-ban gyártott villamos közlekedni is fog, „turisztikai útvonalként” működik majd - mondta az igazgató.

Egykori vezetők

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) egykori igazgatói, részlegvezetői a sajtótájékoztató során régi időkre emlékzetek vissza. Sanda Potroviţă 1959 és 1990 között vezette a műszaki részleget, Ioan Purge gazdasági igazgató volt 1988 és 1993 között, illetve 2002-től, Vasile Coroiu 1991-ben és 1992-ben vezette az OTL-t, Cornel Junc 1992 és 1999 között volt a vállalat élén, Florian Hârcă 1980-tól 1991-ig vezette az OTL-t, Popescu Nicolae pedig 1982 és 1990, valamint 2005 és 2010 között volt aligazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!