ERDON Helyi hírek

2016.06.09. 15:52

Jubileumi nyári színházévad lesz

Idén ötödik alkalommal szervezi meg az RMDSZ, az NMD és a nyíregyházi Mandala Dalszínház a várban a nyári színházi fesztivált. Kilenc előadás lesz, és Kossuth-díjas színészek is jönnek.

Idén ötödik alkalommal szervezi meg az RMDSZ, az NMD és a nyíregyházi Mandala Dalszínház a várban a nyári színházi fesztivált. Kilenc előadás lesz, és Kossuth-díjas színészek is jönnek.

Olyan neves és közismert magyarországi színészek lépnek színpadra, mint Kern András, Bodrogi Gyula, Lukács Sándor vagy Harsányi Gábor.

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke sikertörténetnek nevezte az öt éve útjára indított sorozatot. Megjegyezte: tavaly, ha nem lett volna két esőnap, akkor minden bizonnyal önfenntartóvá vált volna a fesztivál. Az iránta való érdeklődést jelzi, hogy az előadások kétharmada esetében már néhány nappal a bemutatót megelőzően elfogytak a jegyek. Bevált tehát az a koncepció, hogy a nyári időszakban elérhető áron színvonalas szórakozási lehetőséget nyújtsanak azok számára, akik anyagi lehetőségeik miatt nem tudnak elmenni nyaralni, vagy más okból itthon tartózkodnak. Nemcsak Váradról, hanem az egész megyéből vannak bérletes nézők, sőt a határ túloldaláról is érkeznek rendszeresen csoportok.

Az előadások

Dobos László, a nyíregyházi Mandala Dalszínház vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon az idén a 25. évadot ünneplik. Azt mondta: tapasztalatai szerint az ingyenes produkciók rontják a publikum értékrendjét, igénytelenekké és követelőzőkké teszik az embereket, ezért ragaszkodnak mindig ahhoz, hogy a rendezvényeik belépődíjasak legyenek, a pénzért cserébe viszont magasabb színvonalú szolgáltatást kínálnak.

Megtudtuk, hogy idén kilenc előadással készülnek, vagyis kettővel többel, mint tavaly, és szándékosan kísérleteznek azzal, hogy mennyi lenne az ideális szám.

Július 6-én, szerdán 21 órától Ebherhard Streul- Parti Nagy Lajos A kellékes című egyszemélyes darabjában látható Kern András, a Vígszínház produkciójában. Július 9-én, szombaton 21 órától Kálmán Imre Marica grófnő című operettjében nagyjából ugyanazok a közkedvelt színészek, énekesek lépnek színpadra, akik tavaly a Mágnás Miskával szerepeltek Váradon. (Ugyanis a mostani fellépés is a Magyar Zenész Színház és a Mandala koprodukciójában jön létre).

Július 15-én, pénteken 21 órától a Nemzeti Színház jóvoltából zenés találkozásra kerül sor a 86 éves Bodrogi Gyulával és Voith Ágival, akik kettőjük színházi és magánéletéről mesélnek, zenes betétekkel tarkítva a prózai részeket. Július 21-én, csütörtökön 21 órától Rejtősködők, avagy a négy piros dugóhúzó címmel a Rejtő Jenő műveiből készült kétrészes bohózat szabadtéri premierjére került sor. Július 27-én, szerdán 21 órától egy nagy sikerű Brodway-produkció érkezik, a Turay Ida Színház vendégjátékában, a Hello, Dolly! című musical. (A díszlet méretei miatt ezt kivételesen a Szakszervezetek Művelődési Házában állítják színpadra). Augusztus 7-én, vasárnap 21 órától lehet megtekinteni a Harsányi Gábor által írt Nejem a neten című vígjátékot, mely „internetes valóságshow” címszerepét ő maga játssza. Az Újpesti Színház ezen előadásában látható még Nyertes Zsuzsa, Magyar Attila, Cseke Katinka és Forgács Gábor is. Augusztus 14-én, vasárnap 21 órától a vígszínházas Lukács Sándor tárulkozik ki Az elűzött álom című önálló estjén.

Augusztus 21-én, vasárnap, kivételesen délután, vagyis 17 órától a Mandala Dalszínház a Lúdas Matyi című zenés játékot hozza el Váradra, míg augusztus 26-án, pénteken 21 órától ismét az István, a király rockopera slágerei csendülnek fel, Varga Miklóssal és Kalapács Józseffel.

A jegyárakról a jövő hét folyamán tájékoztatnak, árusítani jövő pénteken kezdik ezeket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!