ERDON Helyi hírek

2016.06.16. 13:57

Hirtelen fontos lett a szelektív hulladékgyűjtés

Csütörtök délelőtt az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila parlamenti képviselő. Két fő téma volt: az ANAF-nak küldött átirat és a szelektív hulladékgyűjtés problémája.

Csütörtök délelőtt az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila parlamenti képviselő. Két fő téma volt: az ANAF-nak küldött átirat és a szelektív hulladékgyűjtés problémája.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Cseke Attila felidézte, hogy még február elején írásban tiltakozott mind a tizenhét Bihar megyei törvényhozó az Országos Közpénzügyi Hatóságnál (ANAF) amiatt, hogy a közepes kategóriájú adófizetőket -közvita meghirdetése nélkül- arra kötelezték, hogy a kolozsvári székhelyű regionális központban róják le kötelezettségeiket, mely panaszt iktatták is az ANAF-nál, azonban hiába telt el azóta négy és fél hónap, még mindig várnak a válaszra. Megjegyezte: furcsa, hogy nincs semmi reakció az adóhatóság részéről, hiszen ha így bánnak a törvényalkotókkal, akkor mire számítsanak az „egyszerű” fizikai vagy jogi személyek. Bejelentette: ezért a jövő hét folyamán írásban benyújtott interpellációt fogalmaz meg a pénzügyminiszter irányába, melyben felveti: mi kell történjen ahhoz, hogy a tizenhét Bihar megyei törvényhozó választ kapjon, talán szégyenszemre pereljék be az ANAF-ot? Hogyan is működik a gyakorlatban a törvényhozók iránti tisztelet, melyet a jelenlegi szakértői kormány oly szívesen hangoztat? Milyen intézkedéseket foganatosít a tárca, hogy többször ilyen mulasztás ne forduljon elő?

Hulladékgyűjtés

Egy másik témára áttérve, a képviselő azt is felelevenítette, hogy még 2013-ban nyújtott be egy arra vonatkozó törvénykezdeményezést, hogy a hulladékelszállítás tarifálása is a volumen alapján történik, hiszen a többi közüzemi szolgáltatás díjszabásainak meghatározásakor is a mennyiséget veszik figyelembe. A javaslatát azonban a korábbi kormány elutasította, arra hivatkozva, hogy nincsenek meg az ehhez szükséges gazdasági, műszaki feltételek. A kezdeményezésben ugyanakkor a szelektív hulladékgyűjtés térhódításának fontossága is szerepelt, ott ahol ez megvalósítható, lévén hogy létezik egy olyan európai uniós irányelv, miszerint mindenki annyit fizessen, amennyi szemetet termel. A honatya szerint egy ilyen pilot programnak a bevezetése a lakosságnak is érdeke lenne, hiszen például ha azok a zacskók, melyekbe az újrahasznosítható anyagok kerülnének, olcsóbbak volnának, akkor anyagilag is jobban járnánk, a környezettudatos gondolkodásról nem is beszélve.

Az egészben az az érdekes, hogy néhány napja a Környezetvédelmi Minisztérium terjesztett elő egy ugyanilyen törvénykezdeményezést... Eltelt tehát három év, amíg nem történt semmi, most pedig hirtelen előáll ugyanazon ötlettel, talán attól való félelmében, hogy az EU büntetést szab ki kötelezettségszegés okán. Cseke Attila hangsúlyozta: bár neheztel az elvesztegetett idő miatt, természetesen támogatja a tárca javaslatát. Hozzátette: kérdéses azonban, hogy miként fog teljesülni az az ígéret, hogy 2020-ig progresszívan az újrahasznosítási szint eléri az ötven százalékot Romániában, ha az Eurostat adatai szerint tavaly még az utolsó előtti helyen álltunk, öt százalékkal?

A honatya emellett arról is beszélt, hogy Bihar, Szilágy és Szatmár megyei kollégáival egyetemben még várja a választ Dacian Cioloş miniszterelnöktől arra vonatkozóan, hogy mikor fog Váradra látogatni, megbeszélendő a térség problémáit.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!