ERDON Helyi hírek

2016.06.02. 12:26

Gondok a mozgóurnákkal

5-én választás. Ám hogyan szavazzanak azok, akik mondjuk akarnak, de nem tudnak elmenni a szavazókörzetbe? Hát igényeljenek mozgóurnát – adja magát a válasz. Mégsem ilyen egyszerű.

5-én választás. Ám hogyan szavazzanak azok, akik mondjuk akarnak, de nem tudnak elmenni a szavazókörzetbe? Hát igényeljenek mozgóurnát – adja magát a válasz. Mégsem ilyen egyszerű.

Önkormányzati választás lesz most vasárnap. A lényeg, hogy mindenki, aki voksol, három szavazólapot kap. Egyik olvasónk panasza nyomán azonban megint felmerült a kérdés: hogyan szavazzanak azok, akik nem tudnak elmenni voksolni? H. M. olvasónk egy tökéletes példát prezentált: adott egy olyan személy, aki testi fogyatékossága miatt nem tud voksolni, mozgóurnát kér, de ehhez vagy el kellene mennie kérvényezni, vagy meg kellene kérnie valakit, hogy tegye ezt meg helyette. De mi van, ha nincs, akit? Meg egyszerűen: hogyhogy nem lehet ezt fizikai utánajárás nélkül, mondjuk neten, vagy telefonon intézni?

Utánajártunk. A városi szavazóirodánál egyből kibújtak a kérdés alól: először azzal, hogy csak az elnökük tudna válaszolni, aztán azzal, hogy nincs bent. Tény, hogy amúgy a szavazókörzetnél kell igényelni a mozgóurnát. Sütő Tibor választási szakértő kérdéseinkre elmondta: az illető személy kérvénye kell, amiben leírja helyzetét, adatait, megjelöli a címet, és csatol hozzá bizonyító orvosi papírokat. Ezt bárki elviheti a szavazókörzethez, megbízói okmány nélkül is leadhatja. Legjobb szombaton 18-20 óra között, de vasárnap délelőtt is. A bizottság dönt, és az urnákat dél körül indítják el, mégpedig nem egyenként teljesítve a kérést, mint mondjuk a pizzarendelést, hanem egyszerre, végigjárva az adott címeket. Hogy pontosan mikor ér oda az adott lakoshoz, nem tudni. Ám mi van tehát azokkal, akik maguk sem tudnak kérvényezni, és nincs is ki elmenjen helyettük? Nos, a jelek szerint ők kimaradnak a voksolásból. A rendszer ugyanis nem tökéletes. Íme, e témában mindenképp átalakításra szorul: a netes megoldást talán majd bevezetik, a telefonon rendelést viszont nem hiszen azzal nagyon könnyű visszaélni is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!