ERDON Helyi hírek

2016.06.12. 11:25

Fergetegesen kezdődött a fesztivál

Shmuel Barzilai bécsi főkántor és Neumark Zoltán budapesti zongoraművész nagy sikerű, közös előadásával kezdődött el a négynapos European Music Open nagyváradi zenei fesztivál.

Shmuel Barzilai bécsi főkántor és Neumark Zoltán budapesti zongoraművész nagy sikerű, közös előadásával kezdődött el a négynapos European Music Open nagyváradi zenei fesztivál.

Csütörtök este ismét megtelt a nagyváradi neológ zsinagóga. Alexandru Badea, a fesztivál igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, külön Böcskei László római katolikus püspököt, megköszönte az érdeklődést és elmondta, hogy a rendezvény megszervezése személyes vágya volt. Mint hozzátette, a világhírű bécsi kántor ezúttal az izraeli folklór, valamint a klezmer gyöngyszemeit szólaltatja meg, továbbá liturgikus énekek is elhangzanak majd.

A bécsi főkántor a közönség sorai között haladva kezdte el sokszínű, rendkívül dinamikus műsorát, melynek énekszámai között tréfás, vagy éppen szomorú történeteket mesélt el. A németül elhangzó adomákat a fesztivál igazgatója fordította le román nyelvre.  A dalok között szerepelt az Avinu Shebashamaim kezdetű dal is, mely egyúttal ima a békéért Izraelben. Az éneket a napokban történt Tel Aviv-i merénylet tette különlegesen időszerűvé, melynek helyszínéhez közel lakik a főrabbi lánya is,  tudhatta meg a közönség . „Mi azért is imádkozni szoktunk, hogy a Jóisten adjon bölcsességet a politikusainknak, hogy jól vezessék az országot” – tette hozzá Shmuel Barzilai. Néhány perc alatt a közönség is megtanulta a ismert dal első sorait, s együtt énekelt a főrabbival.

Dallamos, fülbemászó énekek sora következett, közöttük a My Yiddishe Mame című, melyet megelőzően a főrabbi néhány viccet is elmondott arról, hogy hogyan nevelik gyermekeiket a zsidó édesanyák. Az est meglepetése a legismertebb nápolyi dal, az O sole mio volt, melyet a főkántor a fesztivál igazgatójával, Alexandru Badeaval közösen adott elő, kifogástalanul  -  utóbbi egyébként nagyváradi gyökerekkel rendelkező, Németországban élő, nemzetközi elismertségnek örvendő tenor. A majdnem másfél órás előadást a közönség fergeteges tapssal jutalmazta.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!