ERDON Helyi hírek

2016.06.02. 09:33

Áttörésre készül 5-én az EMNP

Szokják a helyet az EMNP-sek a nagyváradi városházán. Ezzel indították az ott tartott fórumukat, ami kampányzáró is volt, ugyanakkor a part nagyváradi helyhatósági választási programbemutató fóruma is.

Szokják a helyet az EMNP-sek a nagyváradi városházán. Ezzel indították az ott tartott fórumukat, ami kampányzáró is volt, ugyanakkor a part nagyváradi helyhatósági választási programbemutató fóruma is.

Arra számítanak, hogy az előzőeknél jobb eredményeket érnek el, nagyobb lesz a támogatottságuk, például akkora is, hogy a váradi tanácsba is bekerülnek. Ezt jelezték az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi helyhatósági választási programbemutató fórumán, június 1-én, a városháza dísztermében. Az egybegyűlt polgároknak Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei elnöke tartott kemény hangúnyitóbeszédet, amelyben jelezte: “azért vagyunk itt, hogy szokjuk a helyet”. Majd hozzátette: “Négy nap múlva kiderül, sikerült-e meggyőznünk a lakosokat arról, hogy nélkülünk rosszabbul jár a magyar közösség, velünk jobban. Hogy jó úton járunk, azt az is mutatja, hogy a másik magyar szervezet ócsárol minket. Mitől félnek? Attól, hogy ha mi is bejutunk a tanácsokba, akkor nem lehet majd annyit mutyizni.”

Csomortányi István megyei tanácsi elnökjelölt Nagyvárad 1943-as hosszú távú, 25 éves fejlesztési tervének bemutatásával indított. Nem tévedés: egy akkorit ismertetett, hogy legyen mihez viszonyítani. Persze később az EMNP mai programját is bemutatták, újra, mivel sajtótájékoztató-sorozaton azt már alaposan ismertették. Egy olyan időszakba tekinthettünk vissza, amikor még kilencven százalékos volt a magyarok aránya Váradon, és valóban fejlesztésekben gondolkodtak elsősorban, nem pedig politikai és gazdasági manőverezgetésekben. Csomortányi István bemutatta, hogyan készítették elő – más esetekben csak tervezték, mert a történelem viharai miatt ez a korszak félbeszakadt – a középületek felhúzását, az utak kiépítését, az életszínvonal emelését. Sőt, a sok valóban megvalósult terv mellett például műszaki főiskolát akartak itt alapítani, ami később egyetem lett volna – de a történelem közbeszólt. Ha még egy kicsit hallgatott volna akkoriban, akkor ma Váradon lenne az a műszaki képzés, amely így végül Debrecenbe került.

 Céljaik

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Nagyvárad polgármesterjelöltje azt hangoztatta: méltók akarnak lenni az elődökhöz, és most épp azon dolgoznak, hogy dolgozhassanak. Azaz a lakosság voksait kérik 5-én ahhoz, hogy minél erősebb EMNP-csapat juthasson be a váradi helyi tanácsba.

Támogatásukra megjelent a rendezvényen Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar megye közgyűlésének elnöke. Ő azt méltatta, hogy az EMNP “megtervezi a jövőt, van koncepciója”, ugyanakkor a saját vezetői tapasztalatából is példákat osztott meg. Kiemelte: a közösségért való kiállás, a képviselet lényegének újraélesztése alapvető.

Az EMNP váradi programbemutatóját is  Zatykó Gyula polgármesterjelölt idította, majd Moldován Lajos Gellért, dr. Balogh Árpád, Varga Csaba, Nagy József Barna helyi, illetve megyei tanácsosjelöltek folytatták, fejezetenként prezentálva az elképzeléseket. Az EMNP programját lapunkban az elmúlt hetekben alaposan bemutattuk, most tehát csak címszavakban, emlékeztetőül: például a KKV-kat támogatnák kiemelten, azt akarják, hogy a város döntse el, mely iparágat fejleszti külünösképpen, és arra kiemelten összpontosítson, képezzen munkaerőt, az EMNP által szervezett Szent László napok révén is folytatódjon a városmarketing, legyen Várad és Debrecen között újra vasút, vagy gyorsforgalmi közút, hívjanak le még több EU-támogatást, csökkentsék a cégek ingatlanadóját, legyen Szent László-szobor a városközpontban, tüntessék fel a történelmi magyar utca- és más közterület-elnevezéseket, bővítsék a magyar oktatást, védjék fokozottan a műemlékeket, bővítve ezek körét, legyen érdemes itthon maradniuk a fiataloknak, korszerűsítsék a háziorvosi rendszert, támogassák jobban a tömegsportot, használható kerékpárutakat építsenek. Mindez csak pár elem tehát a programból. Zatykó Gyula váradi polgármesterjelölt hozzátette: “mi kezdeményezni tudunk, ha a polgároktól a választáson erre felhatalmazást kapunk most vasárnap”.

Kezdés

Közöségünk fejlődéséhez változásra van szükség a képviseletében is – hangoztatta Zatykó Gyula, az EMNP váradi polgármesterjelöltje. Tiszta lappal akarnak kezdeni, ugyanakkor tudatosítani szeretnék, hogy “a tanács van az emberekért, és nem fordítva”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!