ERDON Helyi hírek

2016.05.11. 14:11

Véradással ünnepelt a Máltai Szeretetszolgálat

A véradás és az önkéntesség szerepére hívta fel a figyelmet a Máltai Szeretetszolgálat nagyváradi szervezete az országos segélyszolgálat megalakulásának negyed évszázados évfordulóján.

A véradás és az önkéntesség szerepére hívta fel a figyelmet a Máltai Szeretetszolgálat nagyváradi szervezete az országos segélyszolgálat megalakulásának negyed évszázados évfordulóján.

Amint Bruncsák Gyöngyitől, a nagyváradi szervezet elnökétől megtudtuk, szerdán országszerte különféle rendezvényeket szervezett a Máltai Szeretetszolgálat, de véradás csak Nagyváradon és Kolozsváron zajlott. A rendezvényen belül mintegy tizenöten jöttek el a nagyváradi vérközpontba tegnap délelőtt - a szeretetszolgálat tagjai, szimpatizánsai, rajtuk kívül többek között a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, valamint a Szent Angéla ház is képviseltette magát, s nem utolsó sorban Huszár István alpolgármester is jelen volt a rendezvényen.

Mikrobusz a központnak

Amint az alpolgármester elmondta, mivel múlt héten a tudomására jutott, hogy a vérközpontnak szüksége lenne egy járműre, hogy ki tudjon menni vidékre is vérvételre, közbenjárt és sikerült elérnie, hogy a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) egyik mikrobuszát átadhassák a vérközpontnak. Ez nagy segítség az intézmény számára, hiszen a vér 15-20 százaléka vidéki véradóktól származik. A vérközpont igazgatója tegnap örömmel fogadta a jó hírt, ha minden jól megy, jövő héttől már működésbe is helyezhetik a járművet.

A jelenlegi rendezvénnyel a véradás jelentőségére és az önkéntességre szeretnék felhívni a figyelmet, mondta Bruncsák Gyöngyi. Főleg – de nem csak – egyetemisták érdeklődését szeretnék felkelteni az önkéntesség iránt, itt Nagyváradon főleg szociális ankétok elvégzésében kellene közreműködjenek, valamint a készülő Mindennapi kenyerünk programban, melynek során kenyeret fognak osztani a rászorulóknak. A szociális ankétok elsődlegesen fontosak annak érdekében, hogy a segélyek a tényleges rászorulókhoz jussanak, hangsúlyozta ki a szeretetszolgálat nagyváradi vezetője.

A tegnapi akció viszonylag lassan zajlott, mivel a szokásosnál több véradó volt jelen a vérközpontban. A Máltai Szeretetszolgálat meghívására érkezett véradók a hetven lej értékű ételjegyet a szervezet gondozásában lévő rászorulóknak ajánlották fel. Minden résztvevő oklevelet kapott a szeretetszolgálattól.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!