ERDON Helyi hírek

2016.05.20. 15:30

Pályaorientációs tanácsadást szerveztek Nagyváradon

Péntek délelőtt a VIDIFISZ, a Türr István Képző és Kutató Intézet, a Posticum és a Pro Educatione Egyesület pályaorientációs tanácsadást szervezett 30, Nagyváradon tanuló diák számára.

Péntek délelőtt a VIDIFISZ, a Türr István Képző és Kutató Intézet, a Posticum és a Pro Educatione Egyesület pályaorientációs tanácsadást szervezett 30, Nagyváradon tanuló diák számára.

A meghívottak Pápai József humán erőforrás menedzser és Borsos Szabolcs filozófus mentálhigiénés szakember, mentorok voltak. Az Erdély Online-nak azt nyilatkozták: a szervezésben hangsúlyos szerepet vállalt a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye által létrehozott Pro Educatione Egyesületet, valamint a Caritas. Előbbi tulajdonképpen ernyőszervezetként működik, 14 entitást fog egybe, támogatja ezeket szakmailag és anyagilag, és a felnőttképzésre van specializálódva. 2012-ben kapcsolatba lépett a Türr István Képző és Kutató Intézettel, mely 2014-ben egy szerződéskötéshez vezetett, melynek értelmében életre kelt a TKKI székelyföldi szolgáltató központja.

A megállapodás három jelentős kitétele van. Az egyik az említett székelyföldi szolgáltatás, erre mentorokat képeztek ki, helyi szakembereket, akik számára a TKKI módszereit mutatták be, és akik terepen hátrányos helyzetű családokkal foglalkoztak, felméréseket végeztek.

Hogyan tovább?

Továbbá volt egy másik irány: 14-18 éveseknek pályaorientációs képzéseket tartani, ez történt most Váradon is. Ez két részből állt: egy önismereti blokkból, ami fontos abból a szempontból, hogy a résztvevők megfelelő választ tudjanak adni a hogyan tovább kérdésre, illetve egy munkaerő-piaci panelből, amelyben gyakorlati és hasznos információk megosztásával arra fókuszáltak: mit kell tenni akkor, amikor konkrétan be kell lépni a munka világába. Hogy kell jó megírni egy önéletrajzot? Hogyan készül egy motivációs levél? Miként kell felkészülni egy interjúra? stb.

A harmadik tevékenység pedig, ami szintén pénteken zajlott, a TKKI szolgáltató központnak a váradi implementációja volt, együttműködésben a Posticummal.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!