ERDON Helyi hírek

2016.05.18. 14:29

Megnyitott Váradon is az Emerson

Romániába 2006-ban érkezett, Kolozsváron kezdtek. A cég innovatív megoldásokat kínál ipari, kereskedelmi és magánlakásokbeli felhasználásra. Nálunk 254.533 négyzetméternyi területet vettek, 10.436.000 lejért.

Romániába 2006-ban érkezett, Kolozsváron kezdtek. A cég innovatív megoldásokat kínál ipari, kereskedelmi és magánlakásokbeli felhasználásra. Nálunk 254.533 négyzetméternyi területet vettek, 10.436.000 lejért.

Látszik, hogy amerikai eredetű a cég: már bejutni sem egyszerű, a nagy alapterületű, alaposa őrzött, tiszta, jól szervezett gyártelepre, sőt, az alkalmazottaikat is minden nap ellenőrzik. De azért sikerült bejutni, így megnéztük, ahogy felavatták tegnap az Emerson nagyváradi telepét, az ipari parkban. Az Emerson Nagyvárad kft. Képviselője, Calin Banciu elmondta: a cég központja az USA-ban van, St. Louis-ban, Missouri, de számos európai országban is, sőt, Romániában is, több városban jelen van. A legközelebb Kolozsváron. A váradon átadott telephelyen is van termelési részleg és irodarészleg. Mindkettőt megtekintettük, és a nyugati gyárakban tett látogatásokkal összevetve azt mondhatom, ottani színvonalú a váradi felszereltsége is. Itt több mint száz alkalmazottal dolgoznak, és olyan márkanevek alatt gyártanak, mint a Conrtol Techniques és a Leroy-Somer. Hogy mit? Például robotikában, gépsorokban felhasználható motorokat, alkatrészeket, de elektromos hálózatokhoz kapcsolótáblákat is. A cég mára multinak mondható, világszerte 120.000 alkalmazottja van, ebből 23.000 Európában, és a New York-i tőzsdén is jegyzik. Az Emersonnak 60 divíziója van, a világban 245 telephelyen működik, több, mint 150 országban.

Itteni egységek

Romániába 2006-ban érkezett, Kolozsváron nyitottak. A cég innovatív megoldásokat kínál ipari, kereskedelmi és magánlakásokbeli felhasználásra. Öt úgynevezett platformja van, azaz öt témakörben tevékenykedik: Process Management (folyamatok összehangolása), Industrial Automation (ipari automatizálás), Network Power (hálózati erőforrások), Climate Technologies (klímatechnológia) és Commercial & Residential Solutions (kereskedelmi és gazdasági megoldások). A vállalat terjeszkedőben van Romániában, ugyanakkor költözött is: Váradra hozták Kolozsvárról az automatizálási megoldásokkal foglalkozó egységüket. Az ok az volt, hogy a váradi ipari parkba való költözéshez több kedvezményt kaptak a városházától, mintha a másik városban maradtak volna azzal a gyártóegységgel. Az ottani alkalmazottaiknak új munkahelyeket kínáltak fel, mivel ott is maradtak, két telephellyel is, itt újakat vettek fel, így jön össze a váradi mintegy száz dolgozójuk. Nálunk 254.533 négyzetméternyi területet vettek, 10.436.000 lejért. Csak az itteni építkezés és technológia 80 de millió euróba kerül. A megnyitón jelen volt a váradi polgármester mellett Delia Ungur, az Eurobusiness ipari park igazgatója is. Annak idején, azaz tavaly áprilisban ő jelentette be, hogy a vállalat megkezdi a Váradon való terjeszkedést is, és azért jön ide az említett részleggel, mert a hasonló kolozsvárinak a helyén másfajta termékeket fog gyártani. A költözés tavaly meg is kezdődött, és összességében két évig tart. Ugyanakkor a cég kérte, hogy a 80 de millió eurós beruházását 2014 helyett 2022-re fejezhesse be teljesen, arra hivatkozva élt a halasztással, hogy romlik az európai gazdasági helyzet.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!