ERDON Helyi hírek

2016.05.25. 09:24

Kitavaszodott a PKE Angol nyelv és irodalom szakán

Új, friss szemlélet jegyében teltek az elmúlt időszak eseményei PKE Angol nyelv és irodalom tanszékén.

Új, friss szemlélet jegyében teltek az elmúlt időszak eseményei PKE Angol nyelv és irodalom tanszékén.

Az angol szakon tanulók ebben az évben immár nemcsak a megszokott, színvonalas képzésben részesülhetnek, hanem rendhagyó tevékenységekben is részt vehetnek, úgy mint szakmai kirándulások, műfordító táborok, forgatókönyvíró és filmkészítő szemináriumok. Az elmúlt félévben a hallgatók ellátogathattak a budapesti Károli Gáspár Egyetemre, illetve szakmai tapasztalatcserére nyílt lehetőségük Pécsett.

A Practimuss projekt jóvoltából az előző félévben mintegy harminc angol szakos diák próbálhatta ki a gyakorlatban is az órákon tanultakat. A diákok különböző hazai és magyarországi cégeknél és szervezeteknél kaptak munkalehetőséget: fordítóirodában, turisztikai irodában, nyelviskolában, és a média világában. Mindezek mellett pedig pályaválasztási-tanácsadásban és ösztöndíjban is részesültek.

Rendkívül sikeres volt az Erasmus program is: az angol szakos hallgatók rendszeresen igénybe vették a féléves vagy egész éves külföldi tanulmányi lehetőségeket (Törökországban, Németországban, Hollandiában, és Magyarországon), és túljelentkezés volt a nyári Erasmus szakmai gyakorlatra.

A szakon a jókedvet nemcsak a hétvégi kirándulások, a közös színházba járás és az élménypedagógiai foglalkozások biztosítják, hanem az angol szaknapok alkalmával megrendezett kvíz-versenyek, csapatépítő tevékenységek, ingyenes továbbképzési lehetőségek is.

Az idén bevezetésre került egy a középiskolásoknak kiírt fordítói verseny, amely rendkívül sikeresnek bizonyult: a „Kifordítom-Befordítom” versenyre a határon túlról is jelentkeztek résztvevők, a döntőre pedig április 21-én került sor. A győztesek egyik díja az volt, hogy ha a PKE angol szakára kívánnak jelentkezni, kiválthatják az angol nyelvű képességfelmérő interjút 10-es jeggyel. Ennek a rendezvénynek a sikerén felbuzdulva az angol szak elhatározta, hogy ezentúl minden évben megszervezi a fordítói versenyt, illetve más pályázatokkal is támogatni kívánja a tehetséges középiskolásokat.

Az angol szakon a hallgatóknak a második tanulmányi évtől kezdődően nyílik alkalmuk szakspecifikus tantárgyak felvételére. Igen népszerűek a fordítással foglalkozó tárgyak, de nagy sikernek örvendenek a médiával és kommunikációval kapcsolatos tantárgyak is. Idén is nagy készülődés és izgalom övezi a filmes kurzuson résztvevők média projektjét: a csapatok elkészültek a forgatókönyvekkel és május végén fogják bemutatni angol nyelvű kisfilmjeiket. A régióban egyedülálló módon a PKE angol szaka kínál ilyen szakirányú tantárgyakat, amelyeket a diákok a jövőben tetszés szerint csoportosíthatnak, vagyis saját maguk állíthatják össze képzési palettájukat.

A következő tanévben a hallgatók egy megújult, még lendületesebb angol szakon kezdhetik el tanulmányaikat, a 24 tandíjmentes illetve 16 tandíjas helyen.

A részletes egyetemi felvételi tájékoztató letölthető az egyetem honlapjáról: www.partium.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!