ERDON Helyi hírek

2016.05.12. 12:02

Kampánynyitó rendezvényt tartott az RMDSZ

Szerda este a váradi Trade Centerben kampánynyitó rendezvényt tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Jelen volt és felszólalt Kovács Péter, a Szövetség országos ügyvezető elnöke, valamint Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

Szerda este a váradi Trade Centerben kampánynyitó rendezvényt tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Jelen volt és felszólalt Kovács Péter, a Szövetség országos ügyvezető elnöke, valamint Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

A szervezők nevében Bántó Norbert köszöntötte a megjelenteket, majd Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke mutatta be a meghívottakat, egyúttal kiemelve azt, hogy 32 településen indítanak polgármesterjelölteket. Ezt követően oklevelet kaptak azok az elöljárók, akik több cikluson keresztül sikeresen álltak helyt, de különféle okok miatt úgy döntöttek, hogy nem pályázzák meg újra a tisztségüket: Létai Zoltán élesdi alpolgármester, Rézik László köröstarjáni alpolgármester és Vitályos Barna hegyközcsatári polgármester. Öt olyan helységben ugyanakkor, ahol a magyarság aránya meghaladja az ötven százalékot, új arcok indulnak: az említett Hegyközcsatárban Bónisz Sándor, Érbogyoszlón Kócza István, Micskén Kosztandi Mihály, Köröstárkányban Mikló Ernő és Szentjobbon Zatykó Jácint. Közülük ketten mutatkoztak be röviden: Kosztandi Mihály, mint a legrégebbi, illetve hűségesebb RMDSZ-tag, és Zatykó Jácint, mint a legfiatalabb RMDSZ-es polgármesterjelölt.

Bihar megyében jelenleg négy városnak van magyar polgármestere, és mivel úgymond „a sorsoláskor a gép őt dobta ki”, a nagyszalontai Török László osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Azt mondta: az RMDSZ nem a nagyot mondók, hanem az álmodók alakulata, akik valóra tudják és merik váltani az ötleteiket, és ez meglátszik abban is, hogy az általuk irányított települések fejlődnek, pozitív irányban változik az életminőség. Szerinte ez annak is betudható, hogy egymásra figyelve, erősítik és táplálják egymást, s hogy ez ezután is így legyen, egy-egy fakanalat ajándékozott Huszár István váradi polgármesterjelöltnek és Pásztor Sándor megyei tanácselnök-jelöltnek. A községek nevében Bátori Géza szólalt fel, aki 1990. január 8-a óta áll Bors élén. Arra buzdította az újoncokat, illetve a nála kevésbé tapasztaltakat: csapatmunkában gondolkodjanak, fogadják meg az építő jellegű kritikát, legyenek kitartóak és odaadóak, merjenek felelősséget vállalni.

Politikai homokozó

Huszár István váradi polgármesterjelölt úgy fogalmazott: négygyermekes családapaként büszke arra, hogy a politikai alakulatok közül egyedül az RMDSZ programjában szerepel a család, hiszen csak erre építve biztosítható jövő, illetve stabil társadalom. Helmeczi Tibor, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke az RMDSZ-szel kötött megállapodásról szólva kifejtette: az összefogás egyik jelképeként az MPP tudatosan vállalta fel azt, hogy ahol a külön indulással veszélyeztetve lenne a magyar érdekképviselet, ott nem indít jelöltet, hogy június 5-e után is „felemelt fejjel” tudjon létezni. Pásztor Sándor megyei tanácselnök-jelölt a bihari magyarság válogatottjaként mutatta be a csapát, nyomatékosítva azt, hogy a listán szereplő személyek szakértők a saját területükön, és különböző szervezetek, entitások javasolták őket. Hangsúlyozta: az összefogás egy lehetőség arra, hogy ne vesszenek el mandátumok, ahogy a korábbi választások alkalmával történt.

A kialakult jó hangulathoz alkalmazkodva Kovács Péter országos ügyvezető elnök látványosan összetépte előre megírt szövegét. Arra hívta fel a figyelmet: a magyarok biztonságérzetének megőrzése érdekében sajnos szükség van arra, hogy megvédjék a korábban már elért jogainkat, a szolgálatra jelentkezett RMDSZ-nek pedig van bátorsága ahhoz, hogy a 3K jegyében kiálljon, kiharcoljon és képviseljen. Azt is mondta: mint a gyermekek, egyesek csak arra képesek, hogy a (politikai) homokozóban toporzékolva homokot szórjanak az RMDSZ szemébe, és nagyokat rúgjanak belé. Azt hiszik, hogy ha duzzogva minden hétfőn nagyívű sajtótájékoztatókat tartanak, dörgedelmes nyílt leveleket írnak és sajtóközleményeket adnak ki, akkor az emberek szeretni fogják őket. Ugyanakkor pedig azt hangoztatják szlogenként, hogy Tiszta lappal indulnak, biztos azért, mert valós munkát és eredményeket nem tudnak felmutatni, csak a gyűlöletkeltésben jeleskednek.

Nincs szégyellnivaló

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke együttműködési hajlandóságáról biztosította az RMDSZ-t a továbbiakban is. Azt tanácsolta: figyeljenek oda a fiatalokra, és legyenek mindig elérhetőek az emberek számára.

Biró Rozália szenátor, SZKT-elnök egy szőtteshez hasonlította az RMDSZ-t, és a bátorság, a közös felelősségvállalás, a bölcsesség és az előrelátási képesség fontosságát húzta alá. Cseke Attila parlamenti képviselő úgy vélte: azért lényeges az erős érdek-képviseleti jelenlét minden szinten, mert az elkövetkezendő években olyan döntések születnek majd, melyek évtizedekre meghatározhatják a jövőnket, ezért nem lehet játszadozni a széthúzással. Ugyanakkor mivel régebben általában úgy alakultak ki a családnevek, hogy valamilyen mesterségre vagy tulajdonságra utaltak, kifejtette: Pásztor Sándor jó pásztorként szakértői csapatot gyűjtött maga köré, Huszár Istvánt pedig mint egykoron a jó huszárokat, egy hölgykoszorú veszi körül.

Szabó Ödön többször is kiemelve azt, hogy az RMDSZ nincs szégyellnivalója, hanem inkább büszke kellene legyen a teljesítményére, tételesen is felsorolta azt, hogy egy-egy általuk vezetett településen milyen fejlesztések, beruházások történtek. Arra is kitért: „ugyanazok az urak, hogy négy éve azt hazudták, hogy a 6:3 is nyerő lehet, most is felelőtlenül gyűlölködnek és viszályt keltenek, miközben semmit se tudnak felmutatni”.

A jelöltek

A kampánygyűlésen ugyanakkor név szerint bemutatták azt a 32 személyt, akik Bihar megyében az RMDSZ színeiben indulnak polgármesterjelöltekként, valamint a megyei tanácsoslista és a váradi tanácsoslista befutónak tűnő helyein szereplőket is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!