ERDON Helyi hírek

2016.05.25. 13:27

Jó gazdája lenne a községnek

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, amelynek keretében kötetlen formában bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Szerdán a mezőbaji Jakab Gyula következett.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, amelynek keretében kötetlen formában bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Szerdán a mezőbaji Jakab Gyula következett.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke úgy mutatta be a mezőbaji polgármesterjelölt (Ilye/Ciumegiu község) Jakab Gyulát, mint akit nagyon régóta ismer, hiszen amikor ifjú politikusként funkcióba került a kétezres évek elején, az elsők közt volt, aki meghívta őt a településére. A faluját szívvel-lélekkel szerető embernek ismerte meg, „ha a lokálpatriótáknak egyszer szobrot emelnek, ő kellene modellt álljon”. Neki is köszönhető, hogy a korábban zsákutcaként nyilvántartott, sáros, köves bekötőút annak idején rendbe lett téve- az más lapra tartozik, hogy a jelenlegi ilyei polgármester nem törődik a karbantartásával-, valamint ő harcolta ki azt is, hogy az akkoriban RMDSZ-es vezetésű megyei tanácsi finanszírozással Erdőgyarak össze legyen kötve Ilyével. (Ugyanis bár légvonalban pár kilométerre van egymástól a két település, korábban évtizedeken keresztül Árpád és Nagyszalonta felé hatalmas kitérőt kellett tegyen, ha valaki műúton akart eljutni egyik helyről a másikra).

Jakab Gyula amúgy a községi RMDSZ elnöke, és egyaránt jól ismeri Mezőbajt és Erdőgyarakot is, hiszen Bajon született, a felesége pedig gyaraki származású. Az elmúlt rendszerben Váradon dolgozott, de a 90-es években visszament szülőfalujába, hogy a parlagon maradt földek „összegyűjtésével” ezek megművelésébe fogjon, s napjainkban több száz hektáron gazdálkodjon. Családjának tehát biztonságot teremtett, s úgy tűnik, ez a hagyomány továbböröklődik agrárvégzettségű fia révén. Emellett a református egyházközség főgondnokaként nagy szerepe volt abban, hogy fel lett újítva a templom, elkobzott egyházi ingatlanokat sikerült visszaszerezni, és renoválták az egyházi tulajdonban levő kultúrházat. Jó kapcsolatot ápol a román és a roma közösséggel is, tudja, milyen nehéz megkeresni a pénzt, ezért ott fektet be, ahol tudja, hogy megtérül. Azt, hogy jó gazdája lenne a településének jelzi, hogy a mostani román polgármester is őt tartja fő riválisának.

Kosárfonás

Jakab Gyula kifejtette: összefogná az egyaránt apadó magyar és román közösséget egy biztonságos jövőkép megteremtésével. Például új munkahelyeket létesítene azáltal, hogy a több mint tíz éve megnyitott, de azóta kihasználatlan kilenc hektáros ipari park épületébe befektetőket vonzana, és esetleg új ingatlanokkal bővítené a létesítményt, hiszen lenne rá hely. Annak érdekében, hogy serkentse a gyermekvállalási hajlandóságot, illetve segítsen a szülőknek, After school-programot indítana az iskolában. Az idősek problémáira is odafigyelne, ezért a volt egyházi iskola épületét restaurálná és 25 férőhelyes öregotthont alakítana ki benne.

Mezőbaj a szocializmusban híres volt a kosárfonásáról- még Csehszlovákiába és Lengyelországba is exportáltak-, ezért újraélesztené ezt a szép hagyományt, még élnek a régi „szakik”, akik átadhatnák a tapasztalataikat. Úgy fogalmazott: abban reménykedik, hogy újra sarjadni fog a fűz, hiszen a lápos, mezőgazdasági tevékenységre alkalmatlan terület még megvan.

Arról is beszélt ugyanakkor a polgármesterjelölt: a szalmafonás fellendítésén is gondolkodik, talán el is vállalná a fiatalok betanítását egy szalontai tanárnő, aki ezzel foglalkozik. Pályázatokat írna, és európai uniós finanszírozással kiépítené a víz- és szennyvízhálózatot, előbb lekövezné, majd leaszfaltozná az utcákat, és Mezőbajt is csatlakoztatná az E60-as nemzetközi úthoz. Arra is felhívta a figyelmet: korábban az RMDSZ kieszközölte, hogy egy HU-RO-s program keretében felújítsák az ilyei Miskolczy-kúriát, azonban ez nem az eredeti célnak megfelelően lett kihasználva, ugyanis végül nem működik benne agrármarketing centrum, és ezen is változtatni kellene.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!