ERDON Helyi hírek

2016.05.10. 12:07

Jelölti vita, érdeklődők nélkül

Egyetlen érdeklődő polgár sem jött el kedden a váradi polgármesterjelöltek úgymond összecsapására. Sőt, még a polgármesterjelöltek közül sem volt ott mindenki. Többnyire amúgy is általánosságokról volt szó.

Egyetlen érdeklődő polgár sem jött el kedden a váradi polgármesterjelöltek úgymond összecsapására. Sőt, még a polgármesterjelöltek közül sem volt ott mindenki. Többnyire amúgy is általánosságokról volt szó.

Rekordot állított be a nagyváradi polgármesterjelöltek legújabb vitája, igaz, negatívat: nulla érdeklődő jelent meg kedden délelőtt a városháza nagytermében. Oda hívta ugyanis a megyeszékhely összes polgármesterjelöltjét a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége, amely fórumot rendezett nekik, azzal a címmel, hogy A megyeszékhely leendő polgármestere párbeszédben a munkaadói szervezetekkel. A párbeszédből azonban inkább egymás közötti kérdezz-felelek lett: a moderátor a vállalkozói szövetségé képviselője, Ioan Lucian volt, aki többnyire általános kérdéseket tett fel, és többnyire olyan válaszokat is kapott. A jelöltek elhozhatták támogatóikat, de az érdeklődő polgárokhoz hasonlóan támogatóból sem volt ott senki, leszámítva az egyik induló két családtagját. Na és a vezető tisztségért Váradon induló hat személy közül sem volt ott mind: távol maradt a PMP-s Horia Vuscan és a PSD-s Adelina Coste. Így csak A PNL-s Ilie Bolojan, az EMNP-s Zatykó Gyula, az RMDSZ-es Huszár István és az ALDE-s Stefan Herchi válaszolt a kérdésekre.

Amiről szó volt

Az első körben szóba került például, hogy Zatykó Gyula a Püspökit elkerülő, rég szorgalmazott útszakasz megépítését, valamint ha már az autópályaügy akadozik, gyorsforgalmi utak építését és a Debrecen-Várad vasút újraindítását tartja fontosnak, továbbá az ingatlanadó csökkentését, Huszár István pedig szintén az adók csökkentését, emellett egységes parkolóbérletet vezetne be, és eltörölné a 2 órás ideiglenes parkolást a központban. Később erre Ilie Bolojan azt válaszolta, hogy a gyorsforgalmi utak ügye valóban fontos, de „a városnak semmi köze ehhez, nem tud beleszólni, mivel nem hatásköre az ilyen fejlesztés”, a parkolási rend megváltoztatása pedig azt eredményezné, hogy akik a központban dolgoznak, azok reggelenként elfoglalnák az összes helyet, így másnak később sem jutna, és megint indulna a keringés a szabad parkolóhelyeket kutatva. Zatykó később visszatért a Bolojan által elvetett gyorsforgalmi témára, jelezve: ha nem is feladata a városnak, attól még gyakorolnia kellene nyomást a kormányra az ügy érdekében. Sőt, Debrecennel együtt kellene közös fejlődést biztosítani, egy hatalmas metropolisz övezethez hasonlóan. Ezt már Bolojan sem vetette el, igaz, nem is válaszolt érdemben.

A belföldi vállalkozók támogatásának kérdésköre kapcsán Bolojan azt emelte ki, hogy nem lehetséges csak a hazaiakat kiemelten támogatni, minden lehetőséget mindenki előtt nyitva kell tartani. Ugyanakkor mindegyik jelölt hangsúlyozta, hogy a Nagyváradi Egyetemmel – és a magyar jelöltek szerint a PKE-vel is – erősebb együttműködés kell, hogy munkaerőt (pl. mérnököket) képezzenek az itt megtelepedő vállalatoknak. Bolojan egyenesen azt mondta, ha ő marad a polgármester, akkor az egyetemmel arról egyezne meg, hogy a tanintézet képezi a munkaerőt Váradnak, cserébe a város épít az egyetemnek bentlakást és más előnyökhöz is juttatja. Huszár István azt hangoztatta, hogy emellett stratégia szükséges a fiatal vállalkozók támogatására, és ha ő veheti át a város vezetését, akkor ezt is megalkotják. Stefan Herchi úgy fogalmazott, hogy ő liberálisként nem támogatja a városvezetés beavatkozását a vállalkozásokba, inkább adókedvezményeket biztosítana polgármesterként. Zatykó Gyula kiemelte, hogy ha őt választják meg Várad vezetőjévé, akkor mindezekhez hozzákapcsolja még az itteni specifikus termékek promoválását, és helyi márkanév megteremtését.

A városfejlesztés kapcsán Huszár azt szorgalmazta, hogy az épületek homlokzatának renoválása gyorsuljon, illetve belülről is újítsák fel az ingatlanokat. Herchi a jövőről egyszerűen azt mondta, szerinte 40 év múlva „a legjobb szolgáltatások és lehetőségek városa lesz ez”, bár nem részletezte. Zatykó az ipari tevékenység fejlesztését hangoztatta, mint bevételgeneráló tényezőt. Bolojan szerint a város stabilitásának kulcsa az itt dolgoztató kisebb vállalkozások és a multik jelenlétének további erősítése.

Mindegyik jelölt fontosnak mondta a fórumot szervező vállalkozói réteggel való kapcsolattartást. Herchi szerint folyamatosnak kell lennie e dialógusnak, Huszár úgy véli, a fejlődés egyik alapja ez a viszonyrendszer, Bolojan szerint a viszony most is jó, csak folytatni kell, míg Zatykó szerint a leendő polgármesternek átláthatóbban kell tevékenykednie a vállalkozói szféra felé is, és ki kell küszöbölni a közbeszerzési mutyizások gyanúját.

Huszár összességében úgy vélte, semmiképp nem lenne jó, ha kétharmados hatalomhoz jutna Váradon egy erő, hanem kiegyensúlyozott hatalom kell, Herchi a liberális értékek hangsúlyosabb megjelenítését hozná, Bolojan a megkezdett projektet folytatását, míg Zatykó új vonalvezetést ígért.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!