ERDON Helyi hírek

2016.05.10. 12:40

Hegedűkoncert volt a Bazilikában

Hétfő este a Nemzetközi Stradivarius Turné második állomásán Alexandru Tomescu világhírű hegedűművész lépett fel a váradi Székesegyházban. Közreműködött Ana Munteanu moldáv homokművész.

Hétfő este a Nemzetközi Stradivarius Turné második állomásán Alexandru Tomescu világhírű hegedűművész lépett fel a váradi Székesegyházban. Közreműködött Ana Munteanu moldáv homokművész.

Nem mindennapi élményben lehetett részük azoknak, akik hétfő este a váradi Székesegyházba mentek, ugyanis Alexandru Tomescu világhírű hegedűművész lépett fel. A koncertsorozat kapcsán megjelentetett programfüzetben úgy nyilatkozott: szándékosan törekszik arra, hogy a kilencedik kiadáshoz érkezett Nemzetközi Stradivarius Turné keretében az évek múlásával egyre nehezebben előadható szerzeményekkel örvendeztesse meg hallgatóságát. Az idén pedig elérkezett az a pillanat, hogy a leginkább provokatív műsorral álljon elő. Bartók Béla 1944-ben írt Szóló szonátája hegedűre (Sz 117, BB 124) ugyanis a szerző utolsó befejezett alkotása, és mintha azt szerette volna elérni, hogy a művészek is átérezzék a fájdalmát, úgy komponálta, hogy szinte lehetetlenség eljátszani. Ő maga körülbelül 20 éve gondolkozik azon, hogy eljátssza, mert úgy véli, a 20. századi zeneirodalom egyik gyöngyszeme, és igazságtalan, hogy nagyon ritkán, vagy szinte egyáltalán nem mutatják be Romániában.

Modernt a klasszikussal

Annak jegyében, hogy ötvözze a modernebb zenét a klasszikussal úgy döntött, hogy Szergej Prokofiev „derűs és napfényes” Hegedűszóló szonátáját (po. 115) is beiktatja a programba, valamint Vasile Filip Román szvitjét, mely Grigoraş Dinicu emlékére született 1954-ben.

Az Ana Munteanu moldáv homokművésszel való együttműködés pedig premiernek számít, és azért valósult meg, mert Alexandru Tomescu mindig arról álmodott, hogy vizuális dimenziókat adjon az általa játszott zenének a koncertje közben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!