ERDON Helyi hírek

2016.05.18. 14:43

Gyermekeink fejlődéséről, egészségéről

Mit tehetünk azért, hogy gyermekünk egészségesen nőjön fel? - erről szólt az RMDSZ megyei székházában megtartott beszélgetés, melyen Kiss Emőke pszichológus válaszolt a kérdésekre.

Mit tehetünk azért, hogy gyermekünk egészségesen nőjön fel? - erről szólt az RMDSZ megyei székházában megtartott beszélgetés, melyen Kiss Emőke pszichológus válaszolt a kérdésekre.

A nagyváradi RMDSZ nőszervezete által kezdeményezett kedd délutáni találkozáson Kiss Emőke pszichológus beszélgetőpartnere Biró Rozália szenátor volt, s a jelen volt Huszár István alpolgármester is. Az előadás után a résztvevők is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, kérdések hangzottak el.

Életciklusok

Kis Emőke az életkori sajátosságokról szólt, az eriksoni fejlődéselmélet alapján. Nyolc életcikluson megyünk keresztül, minden életszakasz megalapozza a következőt. Ezért is fontos, hogy a gyermeknek optimális feltételeket teremtsünk – és ez nem „majomszeretetet” jelent, hanem azt, hogy mindig szakítsunk rá időt. Az első életszakasz a születéstől az első év betöltéséig tart – ekkor alakul ki a gyermekben a bizalom, s ezért fontos, hogy elegendő szeretetet, közelséget, törődést kapjon a környezetétől. A szoptatás lélektanilag is fontos, hangsúlyozta ki a pszichológus. Azok a gyerekek, akik nem kapták meg a törődést ebben az időszakban, később gyanakvó, paranoiára hajlamos felnőttekké válhatnak. Egytől három éves korig tart az autonómia kialakulásának időszaka, három és hat év között pedig a kezdeményezésé és a függetlenedésé. Fontos, hogy ne állapítsunk meg túl szigorú szabályokat, hagyjuk önállóan cselekedni, kezdeményezni a gyermeket, még ha ez mondjuk összefirkált falakat is jelent, hiszen ha túlzásba visszük a szabályokat, s letörjük a kezedményező kedvét, később kényszeres, rendmániás emberekké válhatnak.

Identitáskeresés

Hét és tizenegy éves kor között a versengésé a legfőbb szerep, s ha nem jut sikerélményhez, könnyen kisebbrendűségi érzés alakulhat ki a gyermekben. A következő szakasz a serdülőkor, mely a szülő számára a legnehezebb korszak, amikor sokszor el kell elengednünk a gyermek kezét, hagynunk kell hogy menjen ide oda, másképp befelé forduló, magányos emberré válhat. A gyermek általában saját bőrén tapasztalja a jót és a rosszat, fontos, hogy tudjon vigyázni magára, hogy felkészítsük, magyarázzunk neki, ne első sorban tiltsunk.

A serdülőkor időszaka az identitáskeresésé, a szülő feladata pedig az, hogy sokfelé nyisson, ne feltétlenül a teljesítményt hajszolva. Azoknak a gyerekeknek, akik tanulnak és sportolnak, nincs idejük ara, hogy éjszaka mászkáljanak a városban. A rossz családi környezet megmutatkozik az iskolában is, de a tanítók, tanárok szerepe is rendkívül fontos, hiszen például egy jó tanár meghatározhatja a gyermek életpályáját is. Olyan szakemberekre van szükség, akik értékelik a gyermek törekvéseit, akik igényességre nevelik és nem csupán száraz tanórákat tartanak.

Igényesség

Javítani kellene a szakmai iskolák színvonalán, Nagyváradnak kisiparos múltja van, most viszont nincsenek jó szakembereink. A bolti eladók mintha szívességet tennének azzal, hogy kiszolgálnak, az egészségügyi személyzet pedig sokszor úgy bánik a betegekkel, mintha a rabszolgáik lennének, jegyezte meg Kiss Emőke. Amint Biró Rozália megfogalmazta: fontos igényességre nevelni a gyereket, de ha maga a tanár sem igényes – például késve jön be az órára - akkor nehéz a helytállást és az igényességet a gyermekeinkbe plántálnunk.

Nyelvhasználati gondokról is szó esett – mint elhangzott, nem megengedhető, hogy a kórházban belekössenek abba a gyerekbe, aki nem tud jól románul – másfelől, amint Biró Rozália megjegyezte, sokszor nem élünk jogainkkal, például elenyésző azoknak a száma, akik magyarul fogalmazzák meg beadványaikat a polgármesteri hivatalhoz.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!