ERDON Helyi hírek

2016.05.11. 15:37

Flash mob a magyar nyelvért

Szerdán kora délután villámcsődületet (flash mobot) szervezett a nagyváradi Rogériuszi Piac elé az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

Szerdán kora délután villámcsődületet (flash mobot) szervezett a nagyváradi Rogériuszi Piac elé az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

A rövid, alig három perces akció során a párt zöld pólóba öltözött aktivistái, köztük Zatykó Gyula és Csomortányi István, a párt alelnöke, illetve megyei elnöke, a piac főbejárata melletti falhoz álltak, oda, ahol a létesítmény román nyelvű felirata olvasható, és mindegyik aktivista egy betűt maga elé tartott, így olvashatóvá tették a piac magyar elnevézését: Rogériuszi Piac, ezáltal kívánva felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy a piacra fel kell tüntetni annak magyar elnevezését is.

Az ügy előzményeiről Csomortányi István elmondta, hogy tavaly augusztusban kérvényezték a polgármesteri hivatalnál azt, hogy a városban a piacok neveit írják ki magyarul is. „Lehivatkoztuk azokat az Európai Uniós és hazai törvényeket, amelyek ezt lehetővé tennék. Erre még válasz sem érkezett, úgyhogy ugyanazt a kérvényt ismét benyújtottuk október 15-én. Erre érkezett egy semmitmondó válasz, amiben közlik, hogy nincs olyan hazai törvény, ami miatt nekik ki kellene írni magyarul is a piacok neveit.  Idén április 7-én újra beadtuk ugyanezt a kérvényt, de erre még válasz sem érkezett” - foglmazott Csomortányi István. Zatykó Gyula, a párt nagyváradi polgérmesterjelöltje a maga során hozzátette: amennyiben az EMNP helyet kap a nagyváradi helyi tanácsban, akkor a teljes kétnyelvűség érvényesüléséért fognak küzdeni mind az utcanevek, mind a közintézmények vonatkozásában, hiszen ennek megvalósításához megvan a Románia által ratifikált törvényi keret.

A flash mob:

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!