ERDON Helyi hírek

2016.05.30. 17:25

Felújításra vár a volt Szabadság mozi

A június 5-e után létesülő új nagyváradi önkormányzat számára prioritás kell legyen az egykori Szabadság mozi felújítása, hiszen jelentős építészeti és anyagi értékű épületről van szó.

A június 5-e után létesülő új nagyváradi önkormányzat számára prioritás kell legyen az egykori Szabadság mozi felújítása, hiszen jelentős építészeti és anyagi értékű épületről van szó.

Az örvendetes, hogy megújult, illetve megújulófélben van a Fekete Sas Palota külseje, viszont figyelmet kell fordítani e jelentős műemléképület belsejére is, hangoztatta pénteken délelőtt Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere, az RMDSZ polgármesterjelöltje a sajtó képviselőinek az egykori Szabadság mozi helyszínén tartott tájékoztatóján. A sajtó munkatársai körbejárták az elöljáróval a Fekete Sas Palotának azt a részét, ahol egykor a Szabadság mozi működött, és valóban siralmas állapotok tárultak a szemek elé: egy romos, lepusztult épületrészt láttunk, de még ez sem tudta eltakarni az ingatlan vitathatatlan építészeti értékeit. Huszár István örömét fejezte ki, hogy a palota külseje megújul, de mivel műemléképületről van szó, ezért meg kell hozni a szükséges intézkedéseket az ingatlan mihamarabbi belső felújítása érdekében oly módon, hogy az egy kulturális központtá válhasson. Az alpolgármester kifejtette, hogy a volt mozi nagyterméből ideális koncerttermet lehetne varázsolni, mert pompás az akusztikája, de bálok, színi előadások és egyéb kulturális rendezvények helyszínéül is szolgálhatna, míg a kisterem multifunkcionális teremmé lenne átalakítható, ahol akár vetítéseket is lehetne tartani. Mindezek a volt mozi egyéb helyiségeiben irodalmi kávéházat, könyvesboltot és számos más kulturális létesítményt lehetne létrehozni.

Projekt kellene

Huszár István kifejtette, hogy az új nagyváradi tanácsnak mihamarabb ki kellene dolgoznia egy projektet ennek az ingatlanrésznek a felújítására, és fel kellene térképeznie azokat az anyagi forrásokat, amelyek lehívhatók lennének e terv megvalósítására. Amennyiben nem sikerül nemzetközi finanszírozást szerezni rá, akkor a város saját költségvetéséből kellene felújítsa a volt Szabadság mozit, hiszen a város központjában elhelyezkedő jelentős építészeti és anyagi értékű épületről van szó. Az alpolgármester elárulta, hogy szakemberekkel konzultálva kiderült, hogy a felújítás mintegy ötmillió euróba kerülne, és ha meglenne a szükséges anyagi forrás, akkor az elkövetkező négy évben meg is lehetne valósítani az elképzeléseket.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!