ERDON Helyi hírek

2016.05.12. 16:00

Egyhamar nem lesz vége a politikai kinevezgetéseknek

Miért nem szavazhatnak újra Szentmártonban is, ha Váradon már harmadszor voksolhat az egyesülésről aki akar? Többek között ezt a kérdést vetette fel az APD csütörtökön egy általa szervezett fórumon. Ahol szó volt arról is, mikor lesz vége annak, hogy politikai alapon nevezik ki a közszolgáltatók vezetőit – úgy néz ki, egyhamar nem.

Miért nem szavazhatnak újra Szentmártonban is, ha Váradon már harmadszor voksolhat az egyesülésről aki akar? Többek között ezt a kérdést vetette fel az APD csütörtökön egy általa szervezett fórumon. Ahol szó volt arról is, mikor lesz vége annak, hogy politikai alapon nevezik ki a közszolgáltatók vezetőit – úgy néz ki, egyhamar nem.

Egyáltalán nincs rendben, hogy Váradon Ilie Bolojan addig ügyködött végül, amíg a kormánnyal intéztette el, hogy ismét népszavazást tarthasson, hiszen immár harmadszor szavaztat ugyanarról, és ez a „népszavazás” már nem a nép véleményének megkérdezése, hanem a vezetés akaratának áterőszakolása, ez inkorrekt – hangoztatta a Pro Democratia Szövetség (APD) váradi szervezetének vezetője azon a fórumon, amit ő szervezett. Adrian Simon azt is elmondta: jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem szavazhatnak újra Szentmártonban is, ha Váradon már harmadszor voksolhat az egyesülésről aki akar. Hiszen azóta akár meggondolhatták magukat az ottaniak. Mint ismeretes, ott elsőre érvényes volt a referendum a Váraddal való összeolvadásról, ám a Szentmártonhoz tartozó többi falu lakosa egyáltalán nem akarja a fúziót.

A nyilvános fórumon (ahova egyébként csak hat érdeklődő jött el, de ők is végig a mobiljaink neteztek), az egyetlen aktív hozzászóló polgár bizonyos Horvath Ioan volt. Ő a Rogériusz Koalíció nevű szervezet tagja, és kifejtette: „Nagyon gyanús ez az egész. Főleg az, hogy Bolojanék miért erőszakolják ennyire a népszavazást, és azt, hogy az épp a helyhatósági választásokkal egy időben legyen. Persze azért, mert így könnyebben összejön végül a referendumhoz szükséges részvételi arány is – de a fő kérdés, hogy miért olyan fontos nekik ez a fúzió. Mert leginkább már csak nekik fontos, az látszik. Én azt gyanítom, hogy az adósságokban vergődő Várad által fizetendő összegeket akarják azzal fedezni, hogy ráteszik a kezüket a fürdőhelyekre, a turizmusra”.

Politika vs. szakértelem

Az APD fórumának másik témája az a régebbi felvetésük volt, hogy depolitizálják végre a helyi önálló ügyvitelű vállalatok vezetéseit. Mint ismeretes, gyakorlatilag 1989 után is divatban maradt, sőt, erősödött az, hogy politikai alapon nevezik ki még a helyi intézmények és szolgáltató vállalatok vezetőit is, és ezek vezetőtanácsaikba is a pártok delegálják embereiket. A civilek szerint ez tarthatatlan, hiszen szakemberek kellenének a szakosított vállalatok (pl. hőerőmű, vízügy, egészségügy stb.) élére, nem olyanok, akiket párthovatartozásuk alapján a pártok küldenek oda.

A politikusok részéről az RMDSZ-es Szabó Ödön azt mondta, szerinte nem kell a politikai alapú kinevezésekről lemondani, hanem épphogy vállalni kell, teljes mértékben, hogy politikai alapúak a kinevezések. Az ALDE-s Dorin Corches viszont azt elevenítette fel, hogy annak idején az előző párt, amelyben volt, a PDL őt, aki mérnöki végzettségű, a váradi TCB-kórház vezetőtanácsába delegálta, ahol ő már az első gyűléstől egy szót sem értett, és le is mondott, beismerve, hogy nem ért az egészhez. Szerinte legalább arra törekedni kellene, hogy szakvégzettségű pártemberek kerüljenek posztokra. A PSD-s Silvia Ardelean arra emlékezett vissza, hogy őt meg a pártja a RER vezetőtanácsába küldte, ahol azt tapasztalta, hogy a politikai alapon odaküldöttek inkább egymást fúrják, mint szakmai ügyekkel foglalkoznak. A fórumon is csak megerősítették, úgy néz ki, hogy ennek a gyakorlatnak egyhamar nem lesz vége.

A Pro Democratia Szövetség (APD) váradi szervezetének vezetője, Adrian Simon emlékeztetett: ők már régebben megpróbálták kikérni azokat az üzleti terveket, amelyeket össze kell állítaniuk azoknak, akik később ilyen vállalatok, intézmények élére kerülnek, mégpedig politikai támogatással. Ám a felelősök csak packáztak velük, az érintettek ide-oda küldözgették őket, a vállalatok, intézmények között pedig végül elsikkadtak e tervek, nem sikerült őket megszerezni, pedig azokból is kiderülne, mennyire ért, vagy nem ért valaki ahhoz, amivel megbízták.

A fórumon egyébként Simon kritizálta a váradi vezetést és a megye parlamenti képviselőit is, mivel a városháza nagytermében tartott rendezvényre egyetlen váradi tanácsos sem jött el, és képviselők közül is csak egyetlenegy RMDSZ-es volt jelen. Simon szerint ez azt mutatja, hogy a tisztségviselők nem akarnak számot adni arról, mivel foglalkoznak valójában.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!