ERDON Helyi hírek

2016.05.03. 11:36

Egy sokoldalú fiatal magyar diáklány

Nem mindennap adatik meg egy újságírónak sem, hogy egy olyan fiatal, még az általános iskola padjait koptató diákkal találkozzon, mint amilyen Vajna Brigitta, a nagyváradi Dimitrie Cantemir nyolcadikos diákja. Egy sokoldalú, tehetséges fiatalt ismerhettünk meg a személyében.

Nem mindennap adatik meg egy újságírónak sem, hogy egy olyan fiatal, még az általános iskola padjait koptató diákkal találkozzon, mint amilyen Vajna Brigitta, a nagyváradi Dimitrie Cantemir nyolcadikos diákja. Egy sokoldalú, tehetséges fiatalt ismerhettünk meg a személyében.

Mivel közvetlenül az iskola szomszédságában lakom, egy tömbházbeli jó ismerősöm ígérte meg Sipos Orsolya magyar szakos tanárnőnek, hogy megkér: sétáljak át az iskolába, és ha úgy érzem, hogy a fiatal diáklány valóban annyira tehetséges és szorgalmas, mondhatni széles látókörű, hogy megérdemli, hogy mások is megismerjék, akkor jelenjen meg róla egy cikk lapunk hasábjain. Amikor arra kértem a tanárnőt – aki egyben osztályfőneke is Brigittának –, hogy beszéljen arról, miért tartja kiemelkedőnek mindazt, amit diákja csinál, elmondta: „azért tartom Brigittát különleges tanulónak, mert nagyon sok diáktól eltérően ő állandó jelleggel a könyveket bújja, sőt, más diákoknak is ajánlja azokat, melyeket elolvasott. Általában kortárs, bestseller irodalmat olvas, tini ifjúsági regényeket. Vannak olyan esetek, amikor alsóbb osztályos tanulók keresik fel és kérnek tőle tanácsot egy-egy könyv elolvasásához. Ez a sokoldalú olvasás, valamint más jellegű tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy a magyar nyelvismeretei is fejlődjenek, mindennek köszönhetően Brigitta különböző megyei tantárgyversenyeken is részt vett, ahol szép eredményeket ért el.

Több ezer követő

Nem beszélve arról, hogy a fogalmazása is nagyon jó, kreatív és fantáziadús, különleges, hogy minden könyvről, amit elolvas, kritikát ír, amit az interneten, saját blogján közzé is tesz. Nem tudom hány hasonló, vele egykorú gyerek vezet ilyen jellegű blogot. Több ezer követője van és nemcsak itt, Romániában, de Magyarországon és a Kárpát-medencei magyarok által lakott területekről is kap visszajelzéseket, megjegyzéseket. Emiatt is nagy dolognak tartom és szerintem nem sok nyolcadikos diák olvas könyvmolyként, nem beszélve arról, hogy ebben a korban nem sokan vezetnek saját blogot. Azt is figyelembe kell venni, hogy mint nyolcadikos diák vizsgák előtt áll, felvételiznie kell, és ő mégis talál arra időt, hogy ilyesmivel foglalkozzon. A szülei is mondják, hogy ők nem erőltetik erre, sőt, az anyuka azt is elmesélte, hogy volt olyan eset, amikor rászólt: tedd már le azt a könyvet. Ezenkívül színiképzésen is részt vesz, úgyhogy ő egy nagyon is színes egyéniség.

Ritka, mint a fehér holló

Vajna Brigitta egyáltalán nem volt zavarban, amikor arra kértem, hogy beszéljen mindarról, amit a tanárnő már nekem elmondott: mi is az, ami befolyásolja, hogy ezekkel a dolgokkal foglalkozzon, ami a maga módján az ő korában olyan ritka, mint a fehér holló. „Az ötlet, hogy én ezzel foglalkozzak, hogy blogot vezessek, onnan jött, hogy mindig beszélgettem a barátnőmmel, hogy miket is olvastam, mi tetszett belőle. Ő elmondta: már nagyon unják, hogy mindig csak azokról a könyvekről beszélek, amiket olvastam. Ekkor úgy éreztem, hogy a véleményemet valahol ki kell nyilvánítsam, ezért csináltam egy saját blogot. Az ezen megjelenő írásaimban általában könyvkritikákat írok, de ezen felül szoktam írni top tízes könyvlistákat, a szereplőkről, és azt, hogy mindezekről mit is gyűjtöttem össze. A kritikai írásaimon keresztül ajánlom is azokat a könyveket, melyeket úgy érzem, hogy el kell olvasni másoknak is. Az írásaimra nagyon sokan válaszolnak, írnak nekem kommenteket, híresebb blog-gyerekek is, hogy olvassák írásaimat, hogy az én ajánlatomra vettek meg egy-egy könyvet. Többen is vannak velem egykorú blogolók, de természetesen a tőlem idősebb korosztállyal is tartok ily módon kapcsolatot. A velem kapcsolatban állók javarészt magyarországiak, de vannak többen Romániából is, még az Amerikai Egyesült Államokból is kaptam visszajelzést. Személyesen nem nagyon találkoztam blogos barátaimmal, inkább csak levelezünk. Ezt a blogot 2015 júniusa óta vezetem, nemsokára egy éves lesz ez a tevékenységem, mondja Vajna Brigitta.

Sok könyvet olvas

A mindennapi dolgaim mellett – tanulás, olvasás, blogolás – arra is találtam lehetőséget, hogy részt vegyek a tantárgyversenyeken, és elég jól eredményeket sikerült elérni. Azt még elmondhatom, amit a tanárnő is említett, hogy a helyesírás jó elsajátításához nagyban hozzájárult a sok olvasás. Az elmúlt két év alatt nagyon sok könyvet olvastam el. Szépirodalmi könyveket is olvasok, nemrég fejeztem be Móricz Zsigmond regényét, a Légy jó mindhalálig címűt és Szabó Magda Abigél című regényét. Inkább ilyen ifjúsági regényeket olvasok. No meg a kötelező olvasmányokat is, sőt ezekről is írok kritikákat”. A beszélgetésünkön résztvevő tanárnő kijelentette: „Én is kíváncsi voltam arra, hogy miket tud írni ezekről a klasszikusokról. Érdekességként említhetem, hogy a Légy jó mindhalálig regényről egy egész negatív kritikát írt, de mivel ez az ő véleménye, mi ezt is elfogadjuk”.

Közben arról is szó esett, hogy nagyon jók a tanulmányi eredményei, az idén két kilences mellett az első félévben minden többi jegye tízes osztályzat. Az is elhangzott, hogy a szülei is támogatják ebben a tevékenységében, van még két testvére, általában az egész család elolvassa azokat, amiket a blogjában ír. Ezzel zárult ez a számomra nagyon érdekes találkozó egy fiatal diáklánnyal, akinek írásai a Brigi könyvkuckója nevű blogon olvashatóak.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!