ERDON Helyi hírek

2016.05.26. 16:30

Debrecennel kéne fuzionálni

Csütörtök délután Váradon, és Bihar megyében járt dr. Papp László debreceni polgármester. Az RMDSZ-székházban intézmények vezetőivel, képviselőivel találkozott. Együttműködésről volt szó.

Csütörtök délután Váradon, és Bihar megyében járt dr. Papp László debreceni polgármester. Az RMDSZ-székházban intézmények vezetőivel, képviselőivel találkozott. Együttműködésről volt szó.

Biró Rozália szenátor, korábbi váradi alpolgármester felidézte, hogy a két megyeszékhely közötti szorosabb együttműködés 1994-re nyúlik vissza, amikor testvérvárosi megállapodást kötöttek. A 2004-2008 közötti ciklusban a két város állami egyetemei egy tanulmányt is készítettek, mely szerint az Európai Unió szempontjából komoly gazdasági potenciál rejlene abban a lehetőségben, ha 2020-ig urbanisztikai agglomerációba tömörülnének. Egy közvélemény-kutatás szerint a közösség nyitott lenne erre, de azért a korábbi debreceni polgármester részéről vállvonogatás is volt, hogy hát mégiscsak a cívis város konkurense Váradnak, és hogyan lehet ezt összehangolni? És bár augusztus 21-én a virágkocsik egy része immár 11. éve átjön, azért egy adott pillanatban „jégtörésre is szükség volt” a két város kapcsolatában, de változnak az idők, és a korábban alpolgármesteri tisztséget is betöltő jelenlegi elöljáró, dr. Papp László hajlandóbbnak mutatkozik az együttműködésre. Jelenleg ott tartanak, hogy több szálon „fut ez a kapcsolat”, de távolról se elég szálon, bőven van még lehetőség az összefogásra a nagyobb haszon, gyümölcsözőbb eredmények érdekében.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök-jelölt szerint az utóbbi hetek történései azt mutatják, hogy a Hajdú-Bihar megyeiek érzékenyen viszonyulnak a közös magyar ügyhöz, pozitív a hozzáállásuk. Ezt jelzi, hogy közös fejlesztési ügynökségben, valamint vásárszövetségben gondolkodnak, és ebben egy másik határ menti megye, Szatmár is partnernek bizonyulna. Jól kooperálnak például Szalacs és a Hortobágy képviselői, vezetői, de ugyanez elmondható az Érmellékről is, mely boraival Debrecen irányába kacsingat.

Stratégiai együttműködés

Huszár István váradi alpolgármester, polgármesterjelölt felelevenítette, hogy amíg nem volt magyar alpolgármester Váradon, bizony akadozott a kapcsolattartás, de ez szerencsére tavaly februárban megváltozott. Hangsúlyozta: nem konkurenciát kell látni egymásban, hanem partnert.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke viccesen megjegyezte: a fejlesztéspolitika szempontjából Nagyváradnak az válna a javára, ha Nagyvárad nem Szentmártonnal, hanem Debrecennel fuzionálna, egy egységes térséget alkotva. Ez amúgy Váradnak lenne eleme érdeke, volna számára létkérdés.

Dr. Papp László polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecen múltja, hagyományai révén ezer szállal kapcsolódik Váradhoz. Bejelentette: Debrecen megfogja pályázni, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen, és amennyiben fogadókészség mutatkozik Várad részéről, stratégiai együttműködést ajánl e téren. Azt szeretné emellett, hogy a kulturális intézmények között még intenzívebb legyen a kapcsolatban, illetve a tanügyi együttműködés erősítésében is lát fantáziát.

Megjegyezte azt is, hogy a FIDESZ minden támogatást megad az RMDSZ-nek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!