ERDON Helyi hírek

2016.05.16. 12:16

Átadták az idei Mózes-díjakat

A Cseke Attila egészségügyi minisztersége idején, 2011-ben alapított Dr. Mózes Károly-díjakat hatodik alkalommal adták át múlt szombat délelőtt Váradon egy nyilvános esemény keretében.

A Cseke Attila egészségügyi minisztersége idején, 2011-ben alapított Dr. Mózes Károly-díjakat hatodik alkalommal adták át múlt szombat délelőtt Váradon egy nyilvános esemény keretében.

A szervezők az Egészségért Alapítvány, a Partium Alapítvány és az Ápolók és Bábák Szakmai Szervezete voltak. Idén kiemelt figyelmet fordítottak a sürgősségi ellátásra, és három Bihar megyei és egy Szatmár megyei ápoló(nő) vehette át az elismerést, ésmint eddig minden alkalommal, jelen voltak a Mózes-család tagjai is. Díszvendégkéntezúttal a 90-es években a gyorsmentő szolgálat (SMURD) alapjait letevő dr. Raed Arafat, a Belügyminisztérium államtitkára tartott előadást.

Dr. Mózes Károly (1917-2005) kiemelkedő orvosi, nevelői, írói és értelmiségi munkájával írta be nevét örökre Nagyvárad kultúrtörténetébe. Nevéhez fűződik a nővérképzés oktatásának megteremtése, és az 1948-ban általa létrehozott tanintézetben, amelyet hivatalosan Orvosi Asszisztensképző Műszaki Egészségügyi Iskolának neveztek, de Váradon, sőt egész Romániában „Mózes Egyetem” néven vonult be a köztudatba. Számos szakkönyvet és tudományos cikket írt és közölt. A beteggondozás módszerei című könyvét, amely számos kiadást ért meg, a nővérekbibliájaként tartják számon. Érdemei elismeréseként 2003-ban Nagyvárad önkormányzata a város díszpolgárává választotta.

Hozzászólások

Az ünnepségen először Delorean Gyula alprefektust kapott szót, aki a legszebb pillanatnak nevezte azt, amikor egy hivatásának élő embert a tevékenységéért díjazzák. Azon meggyőződésének is hangot adott, hogy az ápolók valójában szürke eminenciások, akiknek a munkája nélkül az egészségügyi ellátás nem lenne teljes. Huszár István alpolgármester arról beszélt: milyen fontos Váradnak, mekkora fejlődést jelentett a városnak, hogy egy olyan személyiség tevékenykedett itt, mint dr. Mózes Károly, néhány évvel ezelőtt pedig két szakminisztert is adott az országnak.

A díjat alapító Cseke Attila parlamenti képviselő azt emelte ki: milyen lényeges dolog nyomot hagyni magunk után, ahogy ez Mózes Károly esetében is történt. Megjegyezte ugyanakkor: mindannyiunkban ott van képesség, hogy valamilyen nyomot hagyjunk magunk után, függetlenül attól, hogy milyen szinten és hol munkálkodunk. Dr. Raed Arafat- aki később A sürgősségi ellátórendszer fejlődése Romániában címmel tartott prezentációt- úgy fogalmazott: minden rendszer tökéletesíthető, ezért kissé igazságtalanul támadják mostanában az egészségügyet, inkább bátorítani kellene a szakembereket.

Felszólalt még dr, Földes Béla, a Partium Alapítvány elnöke, dr. Adrian Bumbu, az Egészségért Alapítvány vezetője, valamint Iuliana Busuiog, az Ápolók és Bábák Szakmai Szervezetének megyei elnöke is.

Mózes Károly díjat kapott a váradi Molnár Frigyes (mentőszolgálat), Meda Cornea (megyei kórház sürgősségi osztálya), Alexandrina Vigdorovits (megyei kórház sürgősségi osztálya), valamint a szatmárnémeti Jakab Csilla.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!