ERDON Helyi hírek

2016.05.30. 14:09

Amiket jövőre tervez Váradon Bolojan...

Konkrétumokkal töltötte meg a kampányzáró tájékoztatója előtti utolsót hétfőn a PNL nagyváradi polgármesterjelöltje, Ilie Bolojan. Elmondta néhány tervét a küszöbön álló harmadik mandátumának idejére.

Konkrétumokkal töltötte meg a kampányzáró tájékoztatója előtti utolsót hétfőn a PNL nagyváradi polgármesterjelöltje, Ilie Bolojan. Elmondta néhány tervét a küszöbön álló harmadik mandátumának idejére.

„Mindegy, ki nyer majd, Nagyvárad fejlődése úgyis a pénztől függ” - indította tájékoztatóját Ilie Bolojan. A PNL nagyváradi polgármesterjelöltje hozzátette: az eddigi két mandátuma során nőttek a város bevételei, tavaly helyi adókból és illetékekből 31 millió eurónak megfelelő összeg jött be. Következő mandátuma idején Várad versenyképességének javítása a célja. És ezt főleg további vállalkozók idevonzásával és az infrastruktúra javításával képzeli el.

Részletek

Folytatni fogja ipari parkok létesítését. A CET 2-t lebontják, és annak a helyén lesz egy 50 hektáros ilyen, valamint a büntetés-végrehajtó intézettől átvesznek 40 hektárt, a Szentandrási út mellett, és ott is. Emellett ipari csarnokokat is felhúznak, bérlésre.

Továbbá a befektetőknek szóló munkaerő-képzésbe húznak bele. A Nagyváradi Egyetemmel partnerségben a város 8 év alatt új campust épít, amire évente 2-3 millió eurós bukaresti támogatást is remélnek, cserébe azt kérik, hogy az egyetem növelje a térítéses helyek számát a befektetők által igényelt szakmákban, és csökkentse a nem igényeltekét. Főleg mérnöki és IT-képzéseket futtatnának fel. Közben a szakiskolákkal is kooperálna a városháza, ott is az itteni befektető cégek igényei szerint. Bolojan szerint ugyanis munkásokra is szükség van.

Megerősítette ezt a tájékoztatón vendége, Dacian Palladi üzleti tanácsadó, aki hozzátette: a városháza nevében tárgyaltak az erre hajlandó cégekkel, és a legtöbben munkaerőt igényelnek.

Emellett Bolojan a város úthálózatát is fejlesztené. Szerinte 2018-ra készen lehet a térségünkben az autópálya eme része, ezért Bihar környékén létrejövő csomóponthoz építenek összeköttetést. A repteret a Megyei Tanács kezeli, de mivel azt is ők akarják majd vezetni, a reptér ügyében a város is beszáll a légi járatok működtetésének finanszírozásába: egy darabig ugyanis megtérítik majd a kezdeti veszteségeket azon cégeknek, amelyek innen működtetnek nemzetközi járatokat.

Váradon folytatni fogják a történelmi épületek külső felújítását, a sétálóutcák kialakítását – jövőre a Zöldfa (Vasile Alecsandri), majd a Nagysándor József (Aurel Lazar) válik azzá -, Gojdu tér néven átépítik a Nagyvásárteret (Centrul civic), és alagútba vezetik ott le a forgalmat, a Nufarul negyed végétől a központi vasúti pályaudvar irányába.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!