ERDON Helyi hírek

2016.05.05. 09:06

Amerikai cég Nagyváradon

Tovább növelte itteni termelőkapacitását egy amerikai székhelyű vállalat: ünnepélyes keretek között avatták fel Váradon, a volt Pic épületében az Inteva üzemét. A VW-nek, a Skodának és a Mercedesnek gyárt.

Tovább növelte itteni termelőkapacitását egy amerikai székhelyű vállalat: ünnepélyes keretek között avatták fel Váradon, a volt Pic épületében az Inteva üzemét. A VW-nek, a Skodának és a Mercedesnek gyárt.

Nyolc amerikai kifejezetten ezért jött most Európába, konkrétabban Váradra: a vállalkozásuk itteni újabb üzemének átadására. A volt váradi Pic áruház hatalmas csarnokának egy részében már egy éve termel a Michiganben székelő Inteva, most azonban megnyitották második romániai üzemüket. Az alkalomra az USA-ból ide látogatott Lon Offenbacher is, a vállalkozás alapítója és vezetője, aki elmondta: még további terjeszkedést terveznek Kelet-Európában.

Mi ez?

Az Inteva Products autók tartozékait gyártja, beszállítóként. Váradon a szerdán átadott új üzemben is kizárólag árnyékolókat, napellenző rendszereket gyártanak, a VW, a Skoda és a Mercedes gépkocsijaiba szerelik be aztán ezeket. Első körben 175 alkalmazottat vettek fel itt. A megnyitón részt vett más hivatalosságok mellett Ilie Bolojan váradi polgármester is, aki az adóbevételek növelésében látja a cég itteni megtelepedésének fő pozitívumát.

Az ünnepélyes program után megtekintettük az üzemet is, ahol már folyik a termelés. Egyes munkások kérdéseimre elmondták: már egy éve dolgoznak a cégnek itt, az épület egy másik részében, a mostani bővítés inkább, mivel a vállalkozás jól megy. Napi minimum 8 órát dolgoznak, állva, ám szerintük „ezt meg lehet szokni, hamar eltelik”. A bérezésükről viszont nem akartak részleteket elárulni. Egy-egy új Volkswagenen, Skodán és Mercedesen bemutatták az itt gyártott árnyékolókat, amelyek között van motorral vezérelt és kézzel nyitható-zárható is, és tetőablakokra ugyanúgy készítenek ilyet, mint oldalablakokra.

Lon Offenbacher cégvezető elmondta: „Románia ideális nekünk, fekvése stratégiailag is jó, mert közel vagyunk a megrendelő autógyártóinkhoz is, és azokhoz is, akiktől az alapanyagokat vesszük."

A vállalat még viszonylag fiatal, 2008-ban alapították az USA-ban, de ma már vannak gyáregységei Szalontán, valamint Szlovákiában és a múlt hónap óta Csehországban is a tengeren túlon például Mexikóban is. Összesen 18 országban vannak jelen, 5 kontinensen, 15.000 alkalmazottal, üzleti forgalmuk 2,6 milliárd dollár.

Váradon tehát a jelzett termékeket gyártják, és a nevezett autógyárak a megrendelők, de világszerte összesen 90 kliens beszállítói, és termelnek még belső rendszereket az autókba, motorháztető-zárórendszereket, zárrendszereket, motorokat és elektronikai készülékeket, szintén gépkocsikhoz.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!