ERDON Helyi hírek

2016.04.05. 10:07

Véda figyel a magyar közutakon

Magyarországon, így a szomszéd Hajdú-Bihar megyében is kedden élesítette be a rendőrség a Véda- Közúti Intelligens Kamerahálózat névre hallgató automata közlekedés-ellenőrző rendszert.

Magyarországon, így a szomszéd Hajdú-Bihar megyében is kedden élesítette be a rendőrség a Véda- Közúti Intelligens Kamerahálózat névre hallgató automata közlekedés-ellenőrző rendszert.

Nincs több kecmec, kibúvó-keresés vagy sumákolás Magyarország közútjain, Véda „szeme” ugyanis mindent lát. És hogy „kicsoda” Véda? Hát az a Közúti Intelligens Kamerahálózat automata közlekedés-ellenőrző rendszer, mely Magyarország teljes területét lefedi. Az üzembe helyezése két fázisban történt: tavaly március 26-tól használja a rendőrség a sebességtúllépésen kívül egyéb közúti szabálysértések automatikus rögzítésére is úgy, hogy a közutak ellenőrzését mozgatható és telepített ellenőrzési pontokkal valósítja meg. A hálózat változtatható helyű ellenőrzési pontjai az ARH CAM-S1 kamerák. A 160 darab mindent látó traffipax bevezetésének első szakaszában csak a járművek sebességét mérte, illetve a forgalmat is számolta. A torlódásról jelzéseket továbbított, és egy rendszámfelismerő modullal kiegészítve a jogsértésekről szóló információkat azonnal a központba juttatta.

Április 5-én azonban a kamerák további ellenőrzési funkcióját is bekapcsolták, ami azt jelenti, hogy érzékelik a tilos jelzésen áthajtást, a záróvonal átlépését és a behajtási tilalom megszegését, valamint a buszsávban és a leállósávban való közlekedést. Pórul járhatnak azok is, akik kihangosító nélkül telefonálnak, vagy nem kapcsolják be a biztonsági övüket, a rendszámfelismerés segítségével pedig kiszűrik mindazokat is, akiknek lejárt a műszakija, vagy nincs befizetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.

Bírságok

Nem érdemes tehát kísérteni a sorsot, annál is inkább, hiszen a Véda-rendszer kamerái éjjel is élesek, és igen zord időjárás kell ahhoz, hogy ne lássanak megfelelően. Amit még érdemes tudni, hogy átlagsebesség-mérést (legalábbis egyelőre) az új kamerahálózattal sem alkalmaz a magyar rendőrség. A közlekedésrendészet amúgy folyamatosan hangsúlyozza, hogy nem a pénzgyűjtés, hanem a biztonság javítása és a közúti halálozási ráta csökkentése a célja az új ellenőrző rendszerrel.

És ha már a büntetésről esett szó, tudni kell, hogy Magyarországon gyorshajtásért 30-300 ezer forint, kihangosító nélküli telefonálásért 30 ezer forint, biztonsági öv nélküli autózásért 10 ezer forint (lakott terület), 15 ezer forint (vidék), 20 ezer forint (autópálya), a tilos jelzés ellenére történő áthajtásért 50 ezer forint, vasúti átjárón való tiltott áthajtásért 60 ezer forint, záróvonal átlépéséért 30 ezer forint, kötelező haladási irány megszegéséért 50 ezer forint, tiltott behajtásért 30 ezer forint, jogtalan megállásért az autópálya leállósávjában 40 ezer forint, az autópálya leállósávjában való haladásért 100 ezer forint, a buszsáv jogosulatlan használatáért pedig 20-30 ezer forint bírságot kell fizetni. Ezek után csak remélhető, hogy a 160 mobil sebességmérővel és minden kapcsolódó rendszerrel együtt 14,5 milliárd forintba került, az Európai Unió által finanszírozott Véda-rendszer valóban meghozza majd a kívánt hatást.

Fix traffipaxok

Hajdú-Bihar megyében a következő helyeken vannak fix traffipaxok: Debrecen 35-ös út 76+836 km-szelvény, Bocskai kert 4-es út 237+885 km-szelvény, Debrecen 33-as út 104+545 km-szelvény, Debrecen 47-es út 4+742 km-szelvény, Püspökladány 4-es út 179+893 km-szelvény, Püspökladány 42-es út 1+707 km-szelvény, Tépe 47-es út 27+053 km-szelvény, Berettyóújfalu 47-es út 45+710 km-szelvény.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!