ERDON Helyi hírek

2016.04.29. 09:29

Több tulajdonos ingatlanadója módosul

A nagyváradi helyi tanács csütörtökön megtartott ülésén több ingatlantulajdonos esetében kénytelen volt módosítani a tavalyi esztendő végén megemelt ingatlanadó mértékét.

A nagyváradi helyi tanács csütörtökön megtartott ülésén több ingatlantulajdonos esetében kénytelen volt módosítani a tavalyi esztendő végén megemelt ingatlanadó mértékét.

Számos napirendi pont esetében zajlott vita a csütörtöki nagyváradi tanácsülésen. Még az ülés elején szóvá tette Adrian Stângă Szociáldemokrata Párti (PSD) helyi tanácsos: a nagyváradi önkormányzat jóvá kívánja hagyni, hogy a nagyváradi börtönt is rákössék a Distrigaz Vest által üzemeltetett gázfűtéses hálózatra, ezért azt javasolta, hogy a lakosok is kapcsolják le otthonukat a központi hőellátási rendszerről, mert akkor talán nekik is engedélyezi a város, hogy rákapcsolódjanak a gázfűtéses hálózatra. Mircea Ghitea, az önkormányzat műszaki igazgatóságának vezetője válaszában azt mondta, hogy a börtön csak az étel melegítésére használhatja majd a gázfűtést, tehát a napirendre tűzött határozattervezetnek köze nincs a lakossági távhőrendszerhez. A börtön rácsatlakoztatását a gázfűtéses hálózatra a vita ellenére mindenki, tehát a PSD is megszavazta, ezzel szemben mindenféle előzetes vita nélkül a PSD ellenszavazatai és az RMDSZ tartózkodása mellett elutasították azt a tervezetet, mely utasította volna a Nagyváradi Hőerőmű igazgatótanácsának az önkormányzat által delegált tagjait arra, hogy hagyják jóvá az igazgatótanács ülésén a vállalat tavaly decemberi pénzügyi mérlegét. A tanácsülés után Ritli László RMDSZ-es tanácsos lapunknak elmondta, hogy a szövetség azért tartózkodott a tervezet szavazásakor, mert a 2014. évi mérleg után, amikor is a vállalat mintegy 10 millió lejes profitot termelt, a tavalyi évet 28 millió lejes veszteséggel zárta, „és senki nem adott arra választ, hogy mitől alakult ez így” – tette hozzá.

Adómódosítás

Mint ismeretes, a tavalyi év végén több mint száz váradi ingatlan esetében szavazta meg a helyi tanács ingatlanadó kétszeresére emelését, amiért a szóban forgó ingatlanok az önkormányzat megítélése szerint nincsenek megfelelően karbantartva, illetve az ingatlanok homlokzatai nincsenek megfelelő módon felújítva. A tegnapi tanácsülésen azonban több váradi ingatlantulajdonos esetében módosították az ingatlanadó mértékét. Adrian Stângă ennek kapcsán jelezte, hogy pártja már annak idején kérte azt, hogy csak azoknak a tulajdonosoknak az ingatlanadóját kellene megemelni, akik közvetlenül felelősek azért, hogy az épület homlokzata rossz állapotban van, de akkor nem vették figyelembe ezt a javaslatot, ennek eredménye a mostani, mintegy tucatnyi módosító határozattervezet. Válaszában Ilie Bolojan polgármester emlékeztetett arra, hogy a módosított Adó Törvénykönyve az év vége felé jelent meg, így a nagyváradi önkormányzatnak már kevés ideje maradt arra, hogy alaposan felmérje az ingatlanok állapotát, majd hozzátette, hogy az idén már lesz elég idő az ingatlanok alaposabb állagfelmérésére. Ritli László az ülés után elmondta, „a mai már a harmadik olyan helyi tanácsülés, amikor módosítani kell az ingatlanadót” – majd kifejtette, hogy egyes ingatlantulajdonosok esetében azért kell visszavonni a megemelt adót, mert ők az ingatlannak csak azt a részét birtokolják, amelyhez nem tartozik homlokzat, más esetekben a tulajdonosok már rendelkeztek építkezési engedéllyel, tehát az ingatlanfelújítási eljárás már megkezdődött mire a megemelt ingatlanadóra vonatkozó határozat megszületett, más esetekben pedig fellebbeztek az ingatlantulajdonosok és a bíróság a javukra ítélt.

Pap István

Csütörtökön tartotta soros ülését a nagyváradi helyi tanács

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!