ERDON Helyi hírek

2016.04.20. 13:27

Reformkort idéztek az iskolanapon

Szerdán Varadinum Junior címmel iskolanapot szerveztek a Mihai Eminescu Főgimnáziumban a XXV. Festum Varadinum ünnepség keretében. A reformkor volt a fő témája a számos tevékenységnek.

Szerdán Varadinum Junior címmel iskolanapot szerveztek a Mihai Eminescu Főgimnáziumban a XXV. Festum Varadinum ünnepség keretében. A reformkor volt a fő témája a számos tevékenységnek.

 

Gróf Széchenyi István születése 225. évfordulójának megünneplésére 2016-ot Széchenyi Emlékévnek nyilvánította a Széchenyi Emlékbizottság, melynek fővédnöke Áder János köztársasági, ezért az idei, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban ötödik alkalommal megszervezett Varadinum Junior rendezvénynek a legnagyobb magyar alakja, élete és a tevékenysége a központi témája- tájékoztatta az Eron-t Hochhauser Enikő programfelelős, az iskola aligazgatónője.

Az események délelőtt 10 órakor a tanintézmény dísztermében kezdődtek, ahol Széchenyire emlékeztek a „Merjetek nagyok lenni, ti, kik jobbra vagytok híva, születve” idézet bűvkörében. Rövid verses-zenés összeállítással fellépett a tanintézmény kórusa (vezényelt Pál Tímea tanárnő), majd kisfilmet vetítettek le a reformkor magyarországi kibontakozásáról, a reformkor nagy alakjairól, illetve a reformkori gazdaságról és kultúrától, és megnevesítették azokat a diákokat, akik az idei tanévben szervezett versenyeken eredményeket értek el.

Párhuzamosan

Ezt követően párhuzamos zajlottak tevékenységek. A díszteremben Jakab Gábor szervezésében A hősök kora lejárt?! Címmel „parlamentáris disputára” került sor a IX. H és a X. H osztályok részvétével, melynek meghívottja Horváth Gizella, a Partiumi Keresztény Egyetem docense volt. Egy másik helyiségben Romantika és reformkor címmel rendeztek irodalmi műhelyt Ágoston Palkó Emese magyartanárnő vezetésével (X.I, X. J és XI. I osztályok), és több osztályterem művelődéstörténeti vetélkedőnek biztosított helyszínt Balogh Katalin angoltanár irányításával, melynek témája a reformkori kultúra és gazdaság volt. Nagy István tanár a 110 éves váradi villamosközlekedésről értekezett, és A Hídember című filmet is levetítették.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!