ERDON Helyi hírek

2016.04.10. 11:04

Prefektusok találkoztak a Félixfürdőn

Első alkalommal ülésezett pénteken Bihar megyében a Prefektusok és Alprefektusok Romániai Egyesülete. A Félixfürdőn tartott sajtótájékoztatón felszólalt az egyesület új elnöke is.

Első alkalommal ülésezett pénteken Bihar megyében a Prefektusok és Alprefektusok Romániai Egyesülete. A Félixfürdőn tartott sajtótájékoztatón felszólalt az egyesület új elnöke is.

Claudiu Pop Bihar megyei prefektus mellett a pénteki sajtótájékoztatón jelen volt Simion Lucian, az egyesület volt elnöke, Tulcea megye volt prefektusa és a Duna Delta Védett Területe közigazgatásának vezetője, Gigi Petre újonnan megválasztott elnök, aki egyúttal Ialomiţa megye prefektusa, Mihai Constantin, a belügyminisztérium munkatársa, valamint Gheorghe Vuşcan, az egyesület alelnöke, Kolozs megye prefektusa.

Ritka alkalom

Az egyesület volt elnöke elmondta: szeretnék minél hatékonyabban képviselni a prefektusokat és alprefektusokat, s az eltelt évek tapasztalata a segítségükre van ebben. Az utóbbi hónapok során a prefektusok és a prefektúrák tevékenységét szabályozó 340. sz. törvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatokat dolgozták ki, s ezen a gyűlésen is ezeket tárgyalták – de emellett jó alkalom volt ez a találkozásra is, hiszen „meglehetősen ritka alkalom, hogy a prefektusok és alprefektusok elhagyhatják megyéiket és tapasztalatcserén vehetnek részt”. Szó esett egyebek mellett uniós finanszírozású projektekről – az egyik például a korrupció ellen irányul és bulgáriai szervezetekkel közösen zajlik majd.

Az egyesület új elnöke kihangsúlyozta: nem az számít, hogy ki vezeti az egyesületet, hanem az, hogy mennyire hatékony a tevékenységük. Hamarosan ülésezni fog az egyesület vezetőtanácsa, ekkor dolgozzák majd ki tevékenységeik tervét. Mint megjegyezte, fontosnak találja, hogy a prefektus maradjon magas rangú köztisztviselő – ezt a döntést egyébként 2006-ban hozta meg az állam. Gondot jelent, hogy a prefektúrák nehezen tudnak informatikusokat, alkalmazni – olyan szakértőket, akik az informatikai hálózat működését biztosítani tudják. A jövő heti videokonferencián erről a kérdésről is tárgyalnak majd.

Gondok

Gheorghe Vuşcan arról szólt: meg szeretnék erősíteni a prefektúra intézményét, hogy megfelelőképpen képviselje az államot. A francia modellt szeretnék követni, azaz a prefektusi tisztség professzionalizálása törekednek. Gigi Petre úgy fogalmazott: a prefektusoknak nem csak feladataik kellene legyenek, hanem megfelelő hatáskörrel is kellene rendelkezzenek, hogy véghezvihessék feladataikat. Mihai Constantin elmondta:  egy sürgősségi alapra lenne szükségük, hiszen vannak esetek, amikor közbe kellene lépniük segítségnyújtás céljából.

A gépjárműnyilvántartó közszolgáltatónak például heti több mint százezer lej bevétele van, de minden egyes papírlapot a prefektúra költségvetéséből kell kifizetni, mondta Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa. „Minden hétezer lakoson felüli létszámmal rendelkező település polgármesteri hivatalának több alkalmazottja van, mint a prefektúráknak, jegyezte meg Mihai Constantin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!