ERDON Helyi hírek

2016.04.28. 12:42

Pozitív kampányt ígérnek

Csütörtök délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök. A választási előkészületekről és egyebekről beszélt.

Csütörtök délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök. A választási előkészületekről és egyebekről beszélt.

Április 28-i sajtótájékoztatóján Szabó Ödön bejelentette: az RMDSZ Bihar megyében 60 településen adott le jelöltlistát, 47 helyen teljeset. Összesen 32 helységben indítanak polgármester-jelöltet, ami eggyel több, mint négy évvel korábban. (Papfalva a plusz község). Megítélésében 25-26 helyen indulnak valós eséllyel. Hangsúlyozta: pozitív kampányt fognak folytatni. Arra hívta fel a figyelmet: azokon a településeken, ahol alpolgármestereik vannak, és jól együtt tudnak működni a helység vezetőjével, azt a pártot támogatják, mely a mostani elöljárót adja. Élesden például 12 éve együttműködnek a PNL-vel, illetve Körösgyéresen szintén a liberálisokkal, Bályokon pedig a PSD-vel jók a kapcsolataik.Amúgy összesen 909 jelöltet regisztráltak, akik közül 200 fiatal és 220 nő. Az előválasztásokon több mint 15 ezren vettek részt, Kiskerekiben pedig az a helyzet alakult ki, hogy a harmadik mandátumára készülő Nyíri Sándornak egyetlen ellenfele se lesz. A honatya szerint bebizonyosodott, hogy az új párttörvény a gyakorlatban nem állja meg a helyét, hiszen hiába könnyű pártot alapítani, mégis kevesebb tömörülés fog indulni a közelgő választásokon. Úgy véli ugyanakkor: nagyon nehéz lesz mozgósítani a választópolgárokat, és üdvözlendő ugyan, hogy a kampányköltségeket leszűkítették, de azért normális keretek közé kellett volna szorítsák. Azt is megjegyezte: az RMDSZ-es polgármesterjelöltek felkészültek, heten közölüknek például már most sikerült lehívniuk 1-1 millió eurót az EU 2014-2020 közötti költségvetéséből. Megjegyezte azt is: korrektnek bizonyult a Magyar Polgári Párt (MPP), hiszen azokon a településeken, ahol ez veszélyeztetné a magyar képviseletet, nem indít jelöltet.

Egyéb ügyek

Másik témára áttérve Szabó Ödön sérelmezte, hogy ő kellett felhívja az érintett szervek figyelmét arra, hogy bár a kiírás már megtörtént, az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) egyik pályázatának alszekciója esetében már tíz éve nem történt meg a turisztikai övezeteknek minősülő területek rendezési tervének aktualizálása, így tulajdonképpen a pályázatok pontozásakor nincsenek tekintettel az azóta történt fejlesztésekre.

Végül arról is beszámolt: semmitmondó, kitérő választ kapott a szakminisztériumból arra a változtatást igénylő kérdésére, mely az adótörvény azon cikkelyére vonatkozott, hogy a végrehajtási utasítás alapján 400 négyzetméterig a kiskertek után is beépített területként kell adózni. Azt mondta: az RMDSZ valószínűleg az alkotmánybírósághoz fog fordulni, illetve egyéb jogi útját is keresi az ügy megoldásának.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!