ERDON Helyi hírek

2016.04.22. 10:34

Női többség az RMDSZ váradi tanácsosjelölt-listáján

Péntek délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában közös sajtótájékoztatót tartottak Huszár István alpolgármester, polgármesterjelölt, és azok a személyek, akik a városi tanácsosjelölt-listán befutó helyen szerepelnek. Ismertették az elképzeléseiket.

Péntek délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában közös sajtótájékoztatót tartottak Huszár István alpolgármester, polgármesterjelölt, és azok a személyek, akik a városi tanácsosjelölt-listán befutó helyen szerepelnek. Ismertették az elképzeléseiket.

Az RMDSZ miniparlamentjének, az SZKT-nak a döntése alapján a lista élén a városi szervezet elnöke kell álljon, így Várad esetében Huszár István ez a személy. Legutóbbi sajtótájékoztatóján azt mondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy egy olyan lendületes csapat áll a háta mögött, mely korrekt, becsületes, tisztességes, tapasztalt és aktív, minden ágazatot, illetve szférát képvisel, így biztosított lesz a párbeszéd mindenkivel, „huszárosan”. Hangsúlyozta: bár természetesen nem lehet sorrendet felállítani, hogy mi a fontosabb, négygyermekes családapaként prioritásnak tekinti, hogy biztonságban tudjanak élni a családok, hiszen ez jelenti egy stabil társadalom alapját. Ebbe beértendő például, hogy az önkormányzat megfelelő szociális szolgáltatásokat nyújt, és a problémák valós megoldására törekszik. Ugyanilyen fontos szerinte az egyház szerepe is, hiszen hit nélkül nincs stabilitás. Megjegyezte: sajnos a civil szféra utánpótlás hiányban szenved, egyre kevesebb fiatal tervezi a szülőföldön a jövőjét, és ezen változtatni kell. Kiemelt figyelmet igényel emiatt a tanügy, és ezen belül a szakoktatás is, hiszen nem mindenki szerezhet diplomát, hagyni kell a szülőknek, hogy a gyermekeik olyan hivatást válasszanak, mely érdekli őket. Van mit tenni az egészségügy terén is, például nincs befejezve az onkológiai központ, és rendezni kéne a Körös áruházzal szembeni kórházépület belső funkcionalitását is. Meglátásában a magyarság részéről igény mutatkozik a színvonalas kulturális események iránt, és ezt jobban ki kellene elégíteni, a gazdaságban pedig olyan irányba kéne elmozdulni, hogy megfelelő legyen a munkaerő-piaci kínálat, illetve az adócsökkentés felé is. Olyan támogatási projekteket kellene kidolgozni, melyek könnyebbé tennék az ingatlantulajdonosoknak, illetve a lakótársulásoknak, hogy felújítsák az épületeiket. Hasznos lenne továbbá megfelelő forrásokat felkutatni a műemlékvédelemre, és odafigyelni arra, hogy a kivitelezők minőségi munkát végezzenek. És ha már fel lett újítva, élettel kellene megtölteni a várat.

A jelöltek

Mint annak idején honlapunk is beszámolt róla, az RMDSZ váradi városi szervezetének rangsoroló küldöttgyűlésén holtverseny alakult ki a 2-3., valamint 5-7. helyeket illetően is, így valahogy dönteni kellett. A helyzetet megkönnyítette, hogy Hochhauser Ronald arra hivatkozva, hogy a változó törvények miatt előfordulhat, hogy adott esetben összeférhetetlen lesz muzeológusi tevékenysége és helyi tanácsosi tisztsége, visszalépett, a gordiuszi csomót pedig a váradi RMDSZ elnöksége úgy vágta el, hogy névsor szerint rangsorolta a többieket, így Huszár Istvánt Kecse Gabriella, Kirei Melinda, Kis Gábor, Kecskés Irén Mónika, Pető Dalma és Végh Margaréta követik a listán. A hétvégén a 34-ig helyig a civil szervezetekkel és a körzetekkel konzultálva feltöltik a maradék pozíciókat, és valószínűleg a teljes listát kedd reggel leteszik a szükséges dokumentumokkal együtt a Megyei Választási Irodánál.

Kecse Gabriella azt mondta: szakmájából adódóan (tanárnőként a Szacsvay Imre-iskola aligazgatónője) az oktatási területre összpontosítana, különösen fontosnak tartja az anyanyelven való tanulást. Emellett nagy figyelmet fordítana a műemlék- és épített örökség védelemre. Kirei Melinda biofizikus az egészségügy, a nagycsaládosok, a szociális szféra problémáira összpontosítana leginkább, illetve felvállalná a szakmai társulások képviseletét is. Kis Gábor feladatának tekintené az RMDSZ által kidolgozott városfejlesztési stratégia továbbvivését, nyomon követését és megvalósítását, különös tekintettel ennek gazdasági hátterére, és az épített örökség védelme mellett egy kiegyensúlyozott adópolitikára törekedne. A jelenleg a Partium Rádió igazgatójaként tevékenykedő Kecskés Irén Mónika kiemelten foglalkozna a szociális szolgáltatások jobbá tételével, a nők és a férfiak közti esélyegyenlőség megteremtésével, valamint minél több európai uniós vissza nem térítendő forrás lehívásával. Pető Dalma a fiatalabb generáció tagjaként szeretné hallatni a hangját, támogatná a kulturális és ifjúsági kezdeményezéseket, a fiatal vállalkozókat, minden olyan magyar vonatkozású ötletet, mely közösségünk javára válik. A matematika-informatika tanárnő Végh Margaréta pedig a civil szervezetek érdekképviseletét vállalná fel, a tiszta és átlátható munka ígéretével.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!