ERDON Helyi hírek

2016.04.20. 12:59

Megismétlik a rektorválasztást

Váratlan eredménnyel zárult a keddi rektorválasztás a Nagyváradi Egyetemen: bársokan voksoltak, az eredmény mégsem érvényes. Csütörtökon újabb forduló zajlik, szintén az egyetem könyvtárában.

Váratlan eredménnyel zárult a keddi rektorválasztás a Nagyváradi Egyetemen: bársokan voksoltak, az eredmény mégsem érvényes. Csütörtökon újabb forduló zajlik, szintén az egyetem könyvtárában.

Amint arról már beszámoltunk, kedden már délelőtt is jónak ígérkezett a részvétel, s végül 901-en szavaztak, azaz a szavazati joggal rendelkezők 88,9%-a. Ahhoz, hogy a választás eredményes legyen, az egyik jelölt meg kellett volna kapja a szavazáson megjelentek több mint felének a voksát, azaz legalább 451 szavazatot. Ehhez képest Dr. Florian Bodog, az orvosi és gyógyszerészeti kar dékánja 442 szavazatot kapott, Dr. Constantin Bungău, a jelenlegi rektor pedig 437-et, 22 szavazat pedig érvénytelen volt.

Bár eredetileg úgy tűnt, hogy a dékán lett a nyerő, miután a bizottság tagjaifigyelmesebben átnézték a választási szabályzatot, kiderült, hogy ehhez hiányzott kilenc szavazat. Amint Ştefan Herchi, a választási bizottság elnöke nyilatkozta, ilyen körülmények között második fordulóra lesz szükség, s mivel a választási kalendáriumban a második fordulót eredetileg is április 21-re tervezték be, úgy döntöttek, hogy nem változtatják meg a dátumot. Tehát csütörtökön 10 és 17 óra között újabb választási forduló zajlik, ugyancsak az egyetem könyvtárában.

A fordulat élénk vitát gerjesztett a választók körében – voltak, akik úgy gondolták, hogy várni kellene a döntéssel, mások az érvénytelenül szavazókat hibáztatták. Florian Bodog azt nyilatkozta: számított arra, hogy szoros lesz a verseny, Constantin Bungău pedig, épp ellenkezőleg, meglepettnek bizonyult emiatt. „Meglátjuk mi lesz, a dolgok összetettek, nehéz véleményt mondanom arról, hogyhogyan alakulnak a dolgok” - nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!